30. јун 2016., РТВ , Злата Васиљевић

Станишић – На војвођанским њивама углавном се сеју традиционалне ратарске културе и пољопривредници се тешко одлучују за новине у сетвеној структури. Међутим, има и оних који уместо пшенице или кукуруза сеју и нешто друго. Једног таквог произвођача пронашли смо у Станишићу. …

neven_stanisiscМилан Машић из Станишића гаји невен пет година, површине повећана сваке године, а овог пролећа посејао је на три парцеле укупно пола јутра.

Сетва невена почиње у пролеће, а сада је у току његово брање.

„Берба почиње отприлике 40 дана од ницања.Брање траје до првог снега, јер му мраз не смета. Што се више бере расте више нових пупољака“, каже Милан.

Од шест килограм убраног цвета добије се килограм сувог, а цена је 600 динара. Са једног хектара добије се око две тоне сувог цвета невена. Сушење, у зависности од температуре, траје до недељу дана. Проблема са продајом Милан нема, јер све произведене количине имају купца.

„Радимо са Институтом „Јосип Панчић“ и када сакупимо већу количину они долазе откупљују суви цвет“, каже овај произвођач.

Милан већ планира производњу за наредну годину и како каже невена ће бити још више.

„Планирам наредног пролећа да засејем три пута више, односно око хектар, а план ми је и сетва белог слеза“, каже Милан.

Производња невена тражи доста физичког рада јер се берба обавља ручно, али није ни скупа ни захтевна. Идеална је за оне произвођаче који имању мање површине пољопривредног земљишта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *