05.07.2016., РТВ , Борис Шуман

СУБОТИЦА – Иако је ове године пшеница у Суботици родила натпросечно, пољопривредници нису задовољни откупним ценама.

psenica_ceneУпозоравају да ће убудуће пшенице сејати тек толико да испоштују плодоред, а да ће се окренути ка профитабилнијим културама, као што је уљана репица.

Просечан принос пшенице ове године у Суботици износи 6,8 тона по хектару, што је за око 40 одсто више у односу на вишегодишњи просек од пет тона.

У зависности од локације и примењене агротехнике бележе се приноси и до 10,5 тона по хектару. Међутим, натпросечан род није донео оптимизам међу суботичке пољопривреднике.

„И овај натпросечан род нама трошкове не покрива и сигурно је да ћемо преполовити ионако релативно мале површине под пшеницом у односу на друге културе“, каже Мирослав Киш, председавајући УО Асоцијације пољопривредника.

Главни разлог незадовољства је откупна цена. За килограм пшенице у Суботици се у овом моменту плаћа од 15,5 до 16 динара, док пољопривредници сматрају да једино цена од преко 18 динара, и поред доброг рода, покрива трошкове производње.

„Мислим да пуно пољопривредника сад већ има своја складишта, да не причам о шупама и таванима и да део свог рода остављају код куће и продају онда када мисле да је најбоља цена или у случају када им требају паре“, каже Павле Кујунџић, члан Удружења пољопривредника Суботица.

Жетвени послови у Суботици обављени су на око 60 одсто планираних површина. За очекивати је да ће овај посао бити окончан до краја викенда.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *