07.07.2016., Танјуг

Светске цене хране су у jуну порасле за 4,2 одсто, што jе наjвећа месечна стопа раста у протекле четири године, саопштила jе данас Oрганизациjа за храну и пољопривреду Уjедињених нациjа (ФАО).

FAO_1РИM – Светске цене хране су у jуну порасле за 4,2 одсто, што jе наjвећа месечна стопа раста у протекле четири године, саопштила jе данас Oрганизациjа за храну и пољопривреду Уjедињених нациjа (ФАО).

Ценовни индекс ФАО, коjи мери месечне промене у корпи житарица, уљарица, млечних производа, меса и шећера, износио jе у jуну 163,4 поена и тренутно jе за jедан одсто нижи у односу на ниво из истог периода лани.

Jунско повећање цена, коjе jе захватило све категориjе прехрамбених намирница сем биљних уља, представља пети узастопни месец раста цена хране.

ФАО индекс цена шећера jе порастао за 14,8 одсто у односу на маj, jер jе Бразил, наjвећи светски произвођач и извозник шећера, био суочен са великим кишама коjе су угрозиле жетву и приносе.

Индекс цена житарица jе порастао у jуну за 2,9 одсто, и тренутно jе за 3,9 одсто нижи од индекса из jуна 2015. године, док jе индекс цена млечних производа скочио за 7,8 одсто у односу на маj, због неизвесних перспектива у региону Oкеаниjе и спориjег раста производње у Eвропскоj униjи. Ипак, индекс jе и даље за 14 одсто нижи у односу на прошлогодишњи ниво.

ФАО индекс цена меса jе порастао за 2,4 одсто у односу на маj.

Oрганизациjа УН-а jе, такође, повећала прогнозе везано за производњу пшенице и потрошњу житарица у 2016/2017. години, па тако процењуjе да ће глобална производња пшенице износити 732 милиона тона, што jе за проценат више у односу на проjекциjу из jуна, а резултат jе побољшаних перспектива у EУ, Русиjи и СAД због бољих временских услова.

Проjекциjа светске производње кукуруза за 2016. године jе међутим снижена, jер су пригушени изгледи за другим родом у Бразилу и jер jе смањење владине помоћи у Kини довело до мање сетве.

Укупна потрошња житарица у 2016/2017. години ће, према проценама ФАО, износити 2.555 тона, што jе за 1,3 одсто више у односу на процену за 2015/2016. годину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *