08.07.2016., РТВ , Драгана Думонић

ТРСТЕНИК – Општина Трстеник позната је по развијеној пољопривреди: производњи поврћа, малина, расадничкој производњи и калемарству. Но и из тог краја Србије све су чешће миграције из села у градове,а најмилија дестинација за Трстеничане је Београд. …

farma_kravaСтога као куриозитет бележимо причу о жени која се из престонице вратила у завичај и оживела и осавременила традициоанлни породични посао, производњу млека.

Кад овако као што је забележила наша камера уђете у газдинство Сање Илић у Лопашу, никад не бисте ни помислили да је у беспрекорено чистом дворишту фарма крава и то чак тридесет музара, које дневно дају од 400 до 500 литара млека. Сања је главни радник и организатор посла на фарми, у који су укључени супруг и мајка.

Сатисфакција за бављење млечним говедарством постоји, јер је цена за испоручено млеко екстра класе Имлеку, са премијом, 48,5 динара за литар.

farma_krava2Сањина мајка Лидија у послу са кравама је од раног детињства и стално прави поређење са временом када се од млека више зарађивало. Но признаје да је сада у штали много лакше радиити, јер су зет и ћерка много уложили у проширење фарме млековод и траке за изђубравање.

Ова је , међутим, једно од ретких газдинстава које је остало да се бави млечним говедарством. Незадовољни због ниске откупне цене млека од 23 и 24 динара многи су одустали су и продали своја грла.

Зато Сања и сама незадовољна што се толико млека увози као повратник на село има предлог надлежнима.

„Да се повећају субвенције за младе на селу, да повећају стада и количине млека, како би се више млека производило у Србији. Ми имамо млеко екстра класе, али немамо могућност да повећамо производњу“, каже.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *