15.07.2016., Бета, РТВ

НОВИ САД – Портал Агросмарт објавио је данас да у Војводини постоје „локални моћници“ који користе велике површине државног пољопривредног земљишта без плаћања било какве накнаде или са закупнинама које су вишеструко ниже од тржишних.

zemljiste_tajkuniПортал Агросмарт, позивајући се на изворе из Агенције за реституцију, пише да ти „моћници“ на разне начине покушавају да максимално успоре или спрече враћање земљишта ранијим власницима.

То нарочито важи за општине Опово, Сента, Оџаци, Врбас, али је то уобичајена појава и у другим општинама, казали су у Агенцији за реституцију за портал Агросмарт.

На питање да ли још постоји опструкција Министарства пољопривреде на коју је указивала ова институција, у Агенцији за реституцију су казали да је то министарство издало обавезујући налог државном правобранилаштву да се жали на сваку одлуку Агенције за реституцију којом се враћа комасирано пољопривредно земљиште, чиме се одлаже правноснажност и извршење одлука те агенције.

„У томе се огледа и сва улога Министарства пољопривреде у процесу реституције“, навели су у Агенцији за реституцију.

Највећи проблем у враћању пољопривредног земљишта јесте чињеница да је, након одузимања, на највећем подручју спроведен поступак комасације, па су парцеле изгубиле мере, границе и бројеве који су важили у време одузимања.

Поступак реституције отежава и недостатак документације из Историјског архива и надлежних служби за катастар непокретности, што је нарочито изражено на подручју општине Суботица, пише Агросмарт.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић раније је указивао на то да се процес реституције земљишта успорава и отежава пре свега због повлађивања интересима тајкуна и интересних група у Војводини, којима не одговара да се земљиште врати.

Агенција за реституцију до сада је наследницима вратила 13.341 хектара пољопривредног земљишта.

Портал Агросмарт наводи да држава „и не зна тачно колико њива има, па су се њени подаци у последњих неколико година кретали од 100.000 до 800.000.

Према тренутним званичним подацима пољопривредног државног земљишта, које делом треба да буде обухваћено реституцијом, има укупно око 540.000 хектара.

За враћање њива поднето је око 10.000 захтева, а око 30.000 људи чека парцеле предака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *