22.07.2016., Новости , И. Митић

Због поскупљења парадајза у ЕУ на лесковачкој кванташкој пијаци задовољно трљају руке. Цене у ЕУ достигле 70 евроценти. У Лесковцу од 50 до 70 динара. Купци и из Бугарске и БиХ

paradajz_ceneПАРАДАЈЗ се у земљама Европске уније због повећане потражње тренутно продаје за 70 евроценти по килограму, и то је главни разлог зашто цена овог поврћа расте и на лесковачкој кванташкој пијаци. Све је више купаца из Бугарске, Грчке и Босне, који килограм парадајза овдашњим повртарима плаћају од 50 до чак 70 динара за најквалитетнију робу, док се само пре две недеље та цена кретала око 20 динара.

– Знали смо да ће нагли пад цене парадајза бити краткотрајан, јер су томе допринеле велике врућине, па су огромне количине робе истовремено завршиле на тржишту, док је потражња у региону била заиста мала.

Све се у међувремену променило, па је нови однос понуде и тражње променио и цену у нашу корист – прича Јовица Стојковић из Навалина, један од најнапреднијих повртара у Лесковцу.

Он не верује у тезу да је писање медија, односно интернет-портала о ниској цени парадајза, довело до тога да сада има много више купаца овог поврћа у Лесковцу. Интернет и друштвене мреже су свакако имале неку улогу, али сигурно не и пресудну.

– У већини европских земаља тренутно нема толико робе колико се тражи, па је логично да се трговци из окружења, због близине, окрећу нашем тржишту. Што нису дошли када су сељаци били принуђени да продају и за мање од 20 динара по килограму – пита се Стојковић и наглашава да су велики купци добро повезани и да, и без интернета, врло добро знају где могу да нађу најјефтинију робу ако им је она потребна.

Стојковић ће ове године на око хектар земље под пластеницима да произведе и до 150 тона парадајза. Има сопствене складишне капацитете, па ће овогодишња просечна цена бити око 50 динара за килограм.

ЦЕНТАР

– ЈЕДИНО решење за велике осцилације цене парадајза, које се понављају из године у годину, јесте увођење заштитне цене овог поврћа, као што је то случај у ЕУ – сматра Стојковић.

Он каже да тамошњи трговци парадајз не могу да купе за мање од 50 евроценти, јер су дужни да разлику у цени уплате у фонд који на крају заврши у рукама произвођача и додаје да би спас био оживљавање лесковачке „Зелене зоне“, као складишно-дистрибутивног центра, одакле би се паковање и продаја поврћа обављали организовано.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *