26.07.2016., Дневник

Све је више компанија у Србији које се баве органском производњом. Пре шест година у тој бранши било је свега 137 произвођача, док је прошле године, према подацима Привредне коморе Србије, тај број достигао 2.000, укључујући и кооперанте. У ПКС истичу да наша држава има велике погодности за производњу и пласман органских производа на велика инострана тржишта, али да је та шанса још увек недовољно искоришћена.

hrana_zdravaПрема подацима Министарства пољопривреде и заштите животне средине органска производња у Србији прошле године одвијала се на 15.298 хектара, укључујући сертификоване производе, као и оне у процесу добијања сертификата за органски производ. У односу на годину дана раније површине под органимском производњом повећане су за чак 62 одсто.

Раст површина под органским производима у прошлој године одразио се и на раст учешћа површина под органском производњом у укупном коришћењу пољопривредног земљишта, са 0,28 одсто на 0,44 одсто у 2015.години. Према подацима Управе за царину у 2015. години извезено је 19,6 милиона органских производа, а највише се извозило у Немачку, САД, Холандију, Белгију, Аустрију и Пољску.

Код воћа највећи извоз бележе смрзнуте малине и купине, као и свеже органске јабуке, док се од прерађевина највише извозе концентрати од јабука, сушеног воћа, пире од вишања, дуња и купина. Процењује се да се свега један одсто органски произведене хране продаје на домаћем тржишту, мада је вредност увезених органских производа прошле године износио око 4,4 милиона евра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *