28.07.2016., Танјуг

Раст цена свињског меса у Србиjи изазван jе, како мањком товљеника на домаћем тржишту, тако и скоком цена на европском тржишту, а у наредном периоду пратиће се ситуациjа и разматрати опциjа интервенциjе из робних резерви уколико то ипак буде неопходно, изjавио jе данас министар трговине и туризма Расим Љаjић.

svinjetina_cene

Oн jе рекао да ће се пратити да ли долази до ценовне стабилности и да ће интервенциjа ипак покушати да се избегне, jер то дугорочно може да има лоше ефекте.

Љаjић jе навео да jе мањак товљеника на домаћем тржишту jедан од разлога за раст цене свињског меса, али и то што су европски фармери велике количине меса пласирали на азиjско тржиште, пре свега Kине.

„Поjачана тражња из Kине утицала jе на раст цена на европском тржишту и у комбинациjи ова два фактора имамо чињеницу да jе свињско месо поскупело и код нас“, рекао jе Љаjић за телевизиjу Б 92.

Упитан да ли може да се интервенише из робних резерви или увозом, он jе рекао да jе „то свакако опциjа“.
„Имамо 37.000 товљеника у власништву у робним резервама. Aко не буде успостављена пуна ценовна стабилност у краћем временском раздобљу jер сасвим сигурно разлог за поскупљење jе и у сезонским осцилациjама, пратићемо до када ово стање може да траjе, можемо да интервенишемо из робних резерви. Tо jе врло клизав терен, jер не желимо да робне резерве буду учесник на тржишту“, истиче Љаjић.

Oн jе рекао да ће се наредних дана видети како ће се одвиjати ситуациjа, jер министарство настоjи да избегне интервенциjу робних резерви ако дође до раниjе ценовне стабилности.

Oн jе рекао да jе у мање-више свим земљама EУ и региона дошло до скока цена свињског меса.

У већини продавница купце су „дочекале“ нове цене свињског меса, коjе су понегде веће и за скоро 200 динара по килограму.Произвођачи наводе да jе разлог скок цене живих свиња.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *