31.07.2016., Новости , Немања Суботић

Стабилизацију цене свињског меса донеће нов начин откупа. Спас и у отварању граница за извоз меса у ЕУ

svinjetina_poskupljenjeПРЕСТАНАК плаћања товљеника по „живој мери“ и отварање граница за извоз наше свињетине у земље ЕУ, односно престанак вакцинације против свињске куге, како за „Новости“ најављују стручњаци и фармери, требало би да „умире“ тензије на тржишту ове врсте меса у Србији. Ове мере, како оцењује др Иван Радовић, са новосадског Пољопривредног факултета, могле би да буду усвојене врло брзо, пошто су, открива он, правилници о поступку оцењивања процента меснатости већ припремљени.

У Србији се, како наводи Радовић, годишње произведе и у кланицама преради око три милиона товљеника, тешких између 85 и 120 килограма, а у откупу се товљеници још увек плаћају по количини, односно „живој мери“, без обзира на то колики је проценат меснатости. Уз то, због вакцинације против свињске куге, товљеници из Србије, па и свињско месо, не могу да се продају на тржишту ЕУ, а то додатно подстиче „ценовне турбуленције“.

– Имамо ситуацију да је у ЕУ пре два месеца цена свиња скочила, а да је код нас цена такође порасла, јер се кланичари нису могли ослањати на увозно месо – објашњава Радовић. – Товљеника у Србији, једноставно, у овом моменту није било довољно, јер су многи произвођачи одустајали од това, пошто нису хтели да, са ценом живе мере мањом од 130 динара, производе губитке.

Они, који су остали у послу, додаје Радовић, видели су своју шансу, и свиње нису хтели да дају будзашто, већ су сачекали, пошто цена товљеника сада „напредује“.

– Процењујем да неће бити виша од 185 динара по килограму живе мере – указује Радовић. – Ова ситуација је још једном показала колико је важно имати стабилну домаћу производњу, односно како се не може ослањати на увоз, било товљеника, или прасади за тов.

„Турбулентност“ тржишта би, како каже Радовић, врло брзо могла да буде значајно смањена, јер би и Србија требало да се нађе у великој породици земаља које товљенике плаћају по проценту меса у полуткама, односно, на линији клања.

– Уз ово, очекује се и престанак вакцинације против свињске куге, чиме ће нашој свињетити бити отворен пут у земље ЕУ – наводи Радовић. – Самим тим, наши пољопривредници, али не они који гаје свиње већ они који производе свиње и тим послом се професионално баве, имаће могућност да своје производе пласирају и ван земље, али и да повећају продуктивност, односно, да добију јефтиније свиње са већим процентом меса. Наша предност у овом случају је јефтинија радна снага, али потребно је томе придодати савремену технологију гајења, и успех у извозу биће гарантован…

Овакве најаве радују и Стипана Шарчевића, фармера из Старог Жедника, који годишње на својој фарми са 50 крмача производи и у кланице пласира око 1.000 товљеника.

– Шта да вам кажем, не смем ни да рачунам колики сам губитак имао због ниске цене – говори нам Шарчевић. – Груба рачиница каже да је по товљенику губитак био између 2.000 и 3.000 динара. А ми сами производимо готово сву храну. Замислите како је тек било онима који су храну морали да купују…

БУТ – 600 ДИНАРА?

СТАЊЕ на тржишти товљеника, односно односе понуде и потражње, најбоље илуструје пример Индустрије меса „Матијевић“. Ова компанија, како објашњава њен власник Петар Матијевић, требало је у петак да преради 800 товљеника.

– Ми их имамо само 300 – истиче Матијевић. – Самим тим, понуда и потражња формирају цену. Док се не изједначи са увозном ценом од 220 динара, неће се смирити. А таква цена значи да бут више неће моћи да се купи по цени пилетине, већ ће, сигуран сам, коштати око 600 динара…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *