02.08.2016.,Бета, РТВ

БЕОГРАД – Овогодишњи род неких воћних врста у Србији биће мањи и до 40 одсто због временских непогода које су током маја и јуна начиниле значајне штете у воћарству, речено је данас агенцији Бета у Привредној комори Србије (ПКС).

voce_smanjeni_prinosiКако су навели у ПКС-у, постојећи ниво влаге у земљишту је сасвим довољна за завршетак зрења свих воћарских култура па би додатне количине падавина у наредном периоду само угрозиле род и умањиле квалитет.

У ПКС наводе да је због велике количине падавина, овогодишњи род јагода и трешњи мањи за 30 одсто у односу на 2015, док је род малина нарочито у Златиборском округу, где су град и јак ветар поломили родне гране мањи 40 одсто, а и квалитет плода те воћне врсте је лошији него претходне године.

Према подацима ПКС-а и кајсија је у време цветања имала лоше временске услове тако да је овогодишњи род врло мали, а самим тим је цена јако висока у односу на раније године.

„Овогодишњи род вишања мањи је за 30 одсто од очекиваног, а временске прилике условиле су и да квалитет не буде задовољавајући. Откупна цена се кретала од 30-40 динара за килограм, што је условило да велики део рода остане на стаблима необран“, казали су представници Удружења за пољопривреду ПКС-а.

У том удружењу процењују да временске прилике неће утицати на овогодишњи род и квалитет јабука и шљива, као ни на род и квалитет лубеница, јер та повртарска култура иако је многи сматрају воћем, у фази зрења има велике захтеве за водом, а они су били испуњени.

Додају и да је берба купине у току, и да је њен род задовољавајући, али наглашавају да је откупна цена тог воћа јако ниска, између 30-40 динара за килограм и да је она у извесној мери последица залиха купине у хладњачама из претходне године.

У ПКС-у наводе и да је велика количина влаге направила идеалне услове за развој биљних болести што је имало за последицу и знатно већи број прскања и заштите од уобичајеног, а то је и поскупело производњу воћа.

„Цене свих наведених воћних врста су у малопродаји током маја и јуна достизале цене веће чак и до 50 одсто у односу на претходну годину. Уколико се настави нестабилан период са вишком падавина, а мањком сунчаних дана потребних за сазревање за очекивати је да се цене воћа одрже на постојећем нивоу или да до краја периода забележе известан пораст“, истичу у ПКС-у.

У Србији је под воћем приближно 200.000 хектара и задњих година се интензивно повећавају површине под јабуком.

У току 2015.године, према подацима ПКС-а остварена је производња воћа од 1.323.401 тона, а вредност извоза била је 583 милиона долара.

Препрека још већем извозу, како су објаснили у ПКС-у, је уситњена производња воћа, недовољно удруживање произвођача како би се одржао континуитет и квалитет извоза и проблеми са несертификованим садним материјалом који у све већој мери угрожава воћарску производњу у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *