03.08.2016, РТС

У последње две недеље цена пилетине порасла је између пет и 25 одсто. Поскупљење је последица мање понуде утовљених пилића, тврде произвођачи. Док неки трговци кажу да им је промет исти, други признају да је после поскупљења продаја пала за око 10 одсто.

piletina_poskupljenjeПилеће месо у малопродаји поскупело је искључиво због мање понуде утовљених пилића, тврде у Заједници живинара Србије.

У последњих петнаестак дана цена живе ваге пилетине скочила је од 30 до 40 одсто, па сада кошта између 145 и 155 динара по килограму. Некако заклоњени иза приче о поскупљењу свињског меса, и живинари су подигли цене. Тако сада цело пиле у радњама кошта од 270 до 320 динара по килограму.

На питање како се осећају због повећања цене пилетине и како се то одражава на потрошњу у домаћинству, потрошачи истичу да се осећају грозно јер плата остаје иста, а цене расту и да пилетину на менију имају једном недељно.

Док неки трговци који неће пред камеру кажу да им је промет пао око 10 одсто, други тврде супротно.

„Што се тиче потражње за пилећим месом, она је уобичајена за ово доба године. Нема неких осцилација. Када је у питању цена, ми у овом тренутку не размишљамо о корекцији цене пилећег меса, дакле она ће у свим нашим продавницама бити стабилна“, наводи Никола Папак из компаније „Делез Србија“.

Пилеће месо у малопродаји поскупело је искључиво због мање понуде утовљених пилића, тврде у Заједници живинара Србије.

„Мања понуда је настала из разлога што су у претходном периоду многи изгубили новац са ниском ценом, па су остале фарме празне, а један део фарми је празан зато што се стандардно у летње време, кад су високе температуре, не насељавају. Зато што фарме нису технички опремљене да могу да издрже квалитетан тов са високим температурама“, објашњава Раде Шкорић из Заједнице живинара Србије.

У претходне две године угасили су се највећи произвођачи, а капацитети су смањени. Произвођачи тврде да је последњих месеци цена живе ваге била 80 динара по килограму, плус ПДВ, што је готово 50 динара испод произвођачке цене. Неки су преполовили производњу.

„То значи да су на сваком утовљеном пилету фармери губили скоро један евро. Ако је неко утовио 20.000 бројлера, губио је 20.000 евра. Фармери су губили велики новац, нису могли да плате нове пилиће, инкубаторска станишта, концентрат и многи нису стављали пилиће у тов, а ми нисмо могли да наплатимо. Боримо се за опстанак“, наводи Валерија Ковач из „Агропродукта“ Шинковић.

Према неким проценама, продаја пилетине на сивом тржишту учествује са 45 одсто у укупној продаји пилетине у земљи.

То брине уређене продајне системе јер сумњив квалитет и здравствена исправност представљају ризик за све више таквих купаца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *