11.08.2016., Танјуг

Пољопривреда и лов представљаjу већу непосредну опасност по животну средину него климатске промене, према студиjи истраживача обjављеноj у часопису „Неjчур“.

KAНБEРA – Пољопривреда и лов представљаjу већу непосредну опасност по животну средину него климатске промене, према студиjи истраживача обjављеноj у часопису „Неjчур“.ekologija_poljoprivreda Aнализираjући готово 9.000 „угрожених“ или „скоро угрожених“ врста, научници су закључили да jе три четвртине њих прекомерно експлоатисано за трговину, разоноду или храну, преноси агенциjа франс прес.

Tражња за месом jе, на пример, проузроковала готово истребљење западне гориле и кинеског панголина, док се више од половине биљака и животињских врста, коjе су обухваћене студиjом, суочило са измештањем из њиховог природног станишта на индустриjска газдинства и плантаже, како би се држала стока и узгаjали усеви за гориво и храну.

Истовремено, само 19 одсто тих врста jе тренутно угрожено климатским променама, наводи се у тоj студиjи.

Kоаутор овог извештаjа Џеjмс Вотсон каже да jе наша планета сада ушла у „ситуациjу масовног истребљења“ када 1.000 до 10.000 пута брже нестаjу врсте него што jе то био случаj пре jедног или два века.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *