23.08.2016., Бета

Водеће домаће уљаре затражиће од Владе Србије да забрани извоз сунцокрета овогодишњег рода у Босну и Херцеговину, објавио је данас портал Агросмарт.

suncokret_zabrana_izvozaЗа четвртак је планиран састанак прерађивача с представницима министарстава трговине и пољопривреде, на којем би прозивођачи уља требало да изнесу предлог да се уведу ограничења у трговини са БиХ, објавио је Агросмарт (www.agrosmart.net), позивајући се на изворе у Влади Србије.

Разлог за незадовољство прерађивача је то што су откупљивачи из БиХ спремни да сунцокрет из Србије плате боље него домаће уљаре, пошто имају споразум о слободној трговини са Турском, што значи да без царинских оптерећења могу да извозе уље на турско тржиште, које је тамо знатно скупље него у БиХ.

Агросмарт је навео да ће српска индустрија уља ове године изаћи са неповољнијим условима откупа сунцокрета него лане.

Ако би држава одлучила да заиста уведе ограничење, штитила би интерес прерађивача, а не пољопривредника којима се, како сада ствари стоје, сервира неповољна цена сунцокрета, навео је тај портал.

Портал пдсећа да ниједна уљара у Србији још није објавила колико ће плаћати сунцокрет овогодишњег рода.
Фабрика „Бимал“ из Брчког је с фабриком „Сунце“ из Сомбора склопила уговор о преради сунцокрета и требало би да у погонима сомборске уљаре преради 50 до 100 хиљада тона сунцокрета.

По званичним подацима, у Србији је ове године сунцокретом засејано 202.408 хектара и очекује се већи принос од просечног.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *