30.08., 2016., Агросмарт

Јуче је на пољима код Ердевика почела жетва соје, а принос на једној од парцела на укупној површини од око стотину хектара, која припада једном од највећих сремских произвођача је изузетан – око 4,5 тоне по хектару, што је далеко изнад просека за Војводину. Како су за наш портал казали ратари који су јуче вршили соју у ердевичком атару, реч је о сортама прве групе зрења „балкан“ и „сава“ новосадског Института за ратарство и повртарство, мада се, веле, ове године и од других сорти очекује одличан резултат. На овом имању примењена је пуна агротехника, време је послужило у свим фазама вегетације па је и принос много бољи од просечних 2,5 тоне по хектару.

soja_zetvaПо речима ратара који су јуче вредно радили на овој њиви већ за два-три дана почеће жетва соје и у другим деловима Срема и ако овако берићетне буду и остале парцеле, имаћемо једну од најуспешнијих производних година.

Једну бригу ратари су скинули с врата – временске прилике до краја производње ишле су им на руку и остварили су добре приносе, међутим цена по којој ће продати зрно још се „меси“.

Према информацијама „Агросмарта“ велико је интересовање иностраних купаца, нарочито из Аустрије и Немачке, који су спремни нашу соју да плате од 330 до 350 евра по тони (на фобу). Опет се показало да је наша велика предност на глобалном тржишту то што гајимо нон-ГМО соју, која је, показало се, велики адут српске пољопривреде. Имамо је довољно да задовољимо домаће потребе, да је извеземо за око 80 милиона долара годишње, а имамо и потенцијала да производимо и свету продајемо више од тога.

Ратари који не успеју зрно да продају страним купцима по доброј цени, мораће се, како сада ствари задовољити прилично нижом ценом на домаћем тржишту. Наиме, према сазнањима „Агросмарта“, у претходна два дана највеће компанија у Србији које откупљују и прерађују соју нудиле су 316 евра по тони.

Минуле недеље на Продуктној берзи у Новом Саду трговано је само сојом „на зелено“, за соју новог рода од почетка септембра до половине октобра. Закључени су уговори за 500 тона по просечној цени 43,43 динара по килограму с ПДВ-ом (39,48 динара без пореза), односно 320 евра за тону, без ПДВ-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *