30.08.2016., Новости, В. Илић, Ј. Суботин

Хладњачари престали да откупљују шљиву, у казанима ће завршити 500.000 тона

sljive_u_sljivovicuОТКУП шљиве у готово целој Србији је стао. Мале количине раних сорти и „стенлеја“ извезене су на страно тржиште, део ће завршити на сушењу, док ће сав остали род – око 80 одсто укупног рода, који је ове године по оцени стручњака око 500.000 тона, завршити у казанима за печење ракије.

Род је, како нам је рекао др Небојша Милошевић, научни сарадник на Институту за воћарство у Чачку, ове године добар, а једино је „стенлеј“ због повећане влажности последњих дана претрпео мање штете услед појаве трулежи. Међутим, додаје он, цена шљиве веома је ниска – почела је са 35 динара, а пала је на 15 динара по килограму.

На цену утиче доста фактора. Ове године је свом воћу, сем малини, цена ниска. Неконтролисана производња, као и несталан квалитет и квантитет, посебно за иностраног купца, утицали су на цену – казао нам је др Милошевић.

– Уместо да највише шљиве иде за сушење, до 80 одсто, код нас највише иде за ракију.

Ове године откуп су отказале и сушаре. Оне имају, како нам је рекао Огњен Росић, власник дестилерије у Мионици, на лагеру велике количине сушене шљиве од прошле годне, јер је Русија отказала српским добављачима и окренула се, због цене, Аргентини, па је наша остала непродата.

– Проблем цена је са свим воћем и њих диктира светско тржиште – каже Росић.

– И сад откупљујемо суву шљиву, само да је у пуној зрелости, око 15 динара, и од ње правимо ракију и џем. Ракију извозимо у Аустралију, Америку и Канаду, а џем у Немачку и Аустрију.

Према речима Славољуба Павловића, воћара из Драгодола код Осечине, најтраженија је сада „маџарка“ шљива, цена је и до 25 динара, али је нигде нема. Најбоље су прошли они који су имали рану шљиву, „чачанку родну“, они су могли нешто и да зараде, јер је откуп био од 15 до 18 динара.

И док поједини воћари кажу да и даље има потражње за шљивом, али је нема више довољно, неки „јадикују“ због лошег откупа. Нарочито у вишим крајевима, где род „стенлеја“ тек долази. По свему судећи, сва шљива ће завршити у ракији. Тако ће, према проценама стручњака, ове године у Србији бити произведено од 20 до 30 милиона литара љуте ракије, и још толико меке шљивовице.

РУСИЈА, НЕМАЧКА…

ОТКУПИЛИ смо око 1.500 тона шљиве. Директно смо произвођачима од старта плаћали 19 динара по килограму, што је коректна цена. Иако је на крају откуп ишао и до 12 динара, ми цену нисмо спуштали – рекао нам је Владимир Бркић, директор хладњаче „Фрувела“ из Лајковца. – Највише шљива ће завршити на тржишту Русије и Немачке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *