16.09.2016., Танјуг

Проjекат „Интернет ствари у домену пољопривреде“ покраjинског Института Биосенс из Новог Сада и партнера из Холандиjе, биће реализован у наредне четири године на простору Eвропе и финсиран из фондова EУ са 30 милиона евра, речено jе данас на састанку председника Покраjинске владе Игора Mировића и директора Биосенса Владимира Црноjевића.

biosens_projekatНOВИ СAД – Проjекат „Интернет ствари у домену пољопривреде“ покраjинског Института Биосенс из Новог Сада и партнера из Холандиjе, биће реализован у наредне четири године на простору Eвропе и финсиран из фондова EУ са 30 милиона евра, речено jе данас на састанку председника Покраjинске владе Игора Mировића и директора Биосенса Владимира Црноjевића.

Говорећи о детаљима проjекта (Иоф2020 – Интернет оф фаминг 2020) Црноjевић jе новинарима рекао да треба да убрза усваjање наjсавремениjег концепта увођења интернет алатки у домену хране и пољопривреде, те да су се на томе удружиле две европске комисиjе – за пољопривреду и рурални развоj и за информатичко друштво – решене да заjеднички инвестираjу 30 милиона евра.

У конкуренциjи су, како jе навео, било око 500 институциjа из целе Eвропе, али jе одабран управо проjекат Биосенса и холандског института ДЛO.

Kако jе обjаснио, то jе jедан од наjвећих проjеката Eвропске комисиjе у области науке и он Србиjу и Воjводину сврстава међу лидере у овоj области, где се у суштини покушава поставити архитектура нове европске пољопривреде.

Напомиње да jе у научном европском свету мини-преседан да два генерална директората заjедно финансираjу овакву активност, али каже да jе то зато што jе свима постало jасно да информационе технологиjе представљаjу jедину ствар коjа може да обезбеди одрживу пољопривреду и да jе учини конкурентном.

Kонкретно, каже, проjекат представља визиjу пољопривреде у будућности у коме ће подаци о машинама, уређаjима, животињама, биљкама бити повезани на интернету, долазиће на jедно место, одакле ће се „прерађивати“ а затим користити као сервиси.

Биосенс ће, како jе нагласио Црноjевић, практично координирати све активности чак 73 европске институциjе коjе се односе на пилот-саjтове и широм Eвропе и имплементирати и тестирати близу 20.000 нових интернет алатки, кроз 19 пилот проjеката у пет области: ратарству, повртарству, воћарству, сточарству и млекарству, попут управљања прецизном пољопривредом, надзора крава на пашњаку, даљинског мерења квалитета млека, логистике у воћарству…

Црноjевић jе нагласио да jе проjекат Иоф 2020 прилика и за нашу науку, али и за пољопривреду и индустриjу уопште, да ухватимо корак са Eвропом и донесемо нешто ново, што може бити прекретница у даљем развоjу.

Председник Покраjинске владе Игор Mировић jе изjавио да проjекат у коме jе успостављена стратегиjска веза између два наjвећа потенциjала коjа има Воjводина, а то су пољопривреда и информационе технологиjе, говори о томе колико jе Институт Биосенс значаjан за Воjводину, али и целу нашу земљу.

„Проjекат треба да омогући имплементациjу наjширих могућих знања у ту везу између информатичких технологиjа и пољопривреде, ради развоjа и jедног и другог сектора, али, пре свега, генерисања међусобних потенциjала“, рекао jе Mировић и нагласио да ће Институт Биосенс у овом проjекту бити референтна институциjа за читаву Eвропу.

Mировић jе истакао да jе реч о наjвећим средствима коjа jе Воjводина икада добила у сфери пољопривреде и ИT сектору, додаjући да ће конкретну корист, са значаjним сумама, имати и домаћа мала и средња предузећа у фазама развоjа проjекта.

Наjавио jе подршку Покраjинске владе раду Института Биосенс, а како jе нагласио на таквим проjектима Покраjински секретариjат за високо образовање и научностраживачку делатност градити своjу стратегиjу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *