18.09.2016., РТВ, Нина Бањац

НОВИ САД – Према проценама Савеза пчеларских организација Србије ова година је најгора у последњих осам деценија јер су због неповољних временских услова произвели само 1.100 тона меда, што је скоро пет пута мање од годишњег просека.  …

pcelari_losa_godinaГубици пчелара ће ове године бити огромни, тврде у Савезу пчеларских организација Србије.

Багрем и ливада нису медили, воћна паша је прошла лоше, а према оценама пчелара ни од сунцокрета није прикупљено довољно меда. Али, нису само временске прилике узрок лошег приноса.

„Када одете у природу видите значајне промене због силне употребе хемије у пољопривреди. То мења биљни састав на подручју на коме живимо па ево сада већ имамо и појаве штеточина, инсеката и других организама које никада нису живеле на овом простору“, каже Ђорђе Мркић из Друштва пчелара Јован Живановић.

На добит пчелара једнако лоше утиче и појава лажног меда чија је цена нижа од реалне, крађе кошница али и високи намети за испашу пчела. 200 динара кошта постављање једне кошнице на Фрушкој гори.

„На један квадратни метар стане више од четири кошнице. Ако прерачунамо то је цена од преко 1.600 динара по једном квадратном метру Фрушке горе, месечно. Да ли постоји толико скуп пословни простор у Новом Саду или Београду? Колико ја знам, не“, указује Мркић.

У покрајинском секретаријату за пољопривреду кажу да ће ребалансом буџета обезбедити додатних 10 милиона динара за решавање дела проблема пчелара у Војводини.

„Секретар Вук Радојевић је најавио састанак са директором газдинства Фрушка гора да покушамо да они могу бесплатно доћи на те локације да врше испашу тих 10 – 15 дана“, каже Милорад Малић из Покрајинскпг секретаријата за пољопривреду.

Домаћи пчелари и даље више меда продају страним, него домаћим купцима. У укупном извозу, од отприлике две хиљаде тона годишње, скоро половину чини мед добијен у Војводини. Због тога пчелари очекују веће подстицаје за производњу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *