16.09.2016., Новости, Д.Маринковић

Стабилизује се тржиште свињетине, цене од јула „пале“ за више од 20 одсто. Још није достигнута цена од 400 динара пре вртоглавог поскупљења у јулу

pale_ceneПОЛАКО пада цена свињском месу! Од данас су шницле и крменадле јефтиније за 10 динара по килограму, а у односу на цене из јула, када је дошло до значајног поскупљења, свињско месо је сада повољније за око 100 динара! Укупно то је пад од 20 до 22 одсто. Бут без костију од јутрос у водећим трговинским ланцима стаје од 450 до 460 динара.

После јулског потреса на тржишту, када је преко ноћи свињски бут, зависно од трговине, са око 400 динара по килограму поскупело за око 30 одсто, ово је позитиван сигнал који указује да ће у наредном периоду произвођачи наставити да коригују своје ценовнике. Тако кажу стручњаци, који наглашавају да је на то утицало и драстично мања продаја у месарама. Од јула ове године, од када је дошло до знатног поскупљења свињског меса, изразито је пала продаја – према грубим проценама, за око 25 одсто. Потрошачи су уместо папрено скупог свежег меса куповали јефтиније прерађевине и друге врсте меса, којима се цена није мењала.

У трговинској кући „Делез“, у оквиру које послују „Макси и „Темпо“ за наш лист потврдили су да је цена свињског меса у њиховим радњама од јутрос повољнија, али да то није крај појефтињења.

– Свињски бут је у „Темпу“ сада 449, а у супермаркетима „Максија“, после снижења, цена је око 459 – објашњавају у „Делезу“. – За исти постотак снижена је и цена крменадли и осталих категорија свињског меса, док се пилеће месо продаје на акцији по 259 динара за килограм.

На тржишту меса полако долази до стабилизације, јер је приметан пораст броја товљених свиња, па су трговци одлучили да снизе цене „живе мере“ товљеника на око 150 динара. Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарску производњу Привредне коморе Србије (ПКС) каже да тренутна ситуација указује на лагану стабилизацију на тржишту.

– Цена товљеника је нижа него у претходном периоду, али то смањење није адекватно пропраћено на ценама свежег меса, а нарочито производа од меса – каже за „Новости“ Ненад Будимовић. – То указује на то да трговци не смањују цену производа онолико колико је сировина појефтинила.

СКУПЉА ПИЛЕТИНА

– ШТО се тиче пилећег меса, цена је још виша јер нема довољних количина, али циклус у тову бројлера – производњи меса је много бржи него код свињског меса па ће се и брже стабилизовати – каже Будимовић.
У редовној понуди пилеће месо кошта најчешће око 329 динара, а на акцији у неколико водећих продајних ланаца стаје од 260 до 290 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *