23.09.2016., БЕТА

Србија је из Брисела обавештена да за сада не испуњава услове за коришћење претприступних фондова за пољопривреду ИПАРД, потврђено је данас агенцији Бета у Влади Србије и у Делегацији ЕУ у Србији.

ipardПроцена да Србија још није спремна за коришћење ИПАРД фондова донета је на основу посете ревизора Европске комисије Србији крајем маја, а документ је достављен и Влади Србије и у њему су истакнуте све слабости које је још потребно исправити да би тај новац могао да се користи, наводе за ЕурАктив у Делегацији ЕУ.

„ИПАРД механизам је осмишљен на такав начин да се новац оквирно намењује за одређену годину и може се користити у наредне три године. Будући да су прва средства из ИПАРД-а намењена за 2015, она ће остати на располагању до краја 2018. године“, наводе у Делегацији.

Извор Бете у Влади Србије наводи да недовољна развијеност капацитета Управе за аграрна плаћања није једина мањкавост коју ће Србија морати да исправи, наводи извор Бете.

За ову годину из ИПАРД фондова било је предвиђено 15 милиона евра, а када почну фондови да се користе износ се повећава из године у годину тако да за цео седмогодишњи период, на колико се средства ЕУ програмирају, може да достигне 175 милиона евра.

Услов за коришћење ИПАРД средстава био је да Србија преузме надлежност за процедуре за трошење фондова кроз такозвани децентрализовани систем и да се Управа за аграрна плаћања оспособи и појачају њени капацитети.

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић најавио је 15. септембра да ће у Управи за аграрна плаћања у наредна два месеца бити запослени потребни кадрови, али познаваоци прилика Бети су пренели да је потребно и да се ти људи додатно оспособе за овај специфичан посао, као и да се рад ухода.

Почетком ове године најављено је да ће током године Србија добити акредитацију за ИПАРД и да ће бити расписан први позив за коришћење новца за пољопривреду. Тада је објашњено и да је прве године на располагању 15 милиона евра, док се сваке следеће године износ може повећати за пет милиона.  Србија је 2014. добила акредитацију за такозвани децентрализовани систем коришћења новца ЕУ, а он се први пут примењује на делу пројеката из ИПА фондова за 2013. годину, који се и даље спроводе.

Децентрализовани систем конкретно значи да српске власти од Европске комисије преузимају одговорност за процедуре, попут тендера и других поступака за коришћење новца.

За коришћење ИПАРД фондова је међутим потребна посебна акредитација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *