27.09.2016., Новости , Н. Суботић

Наша земља очекује рекордну жетву једне од најпопуларнијих житарица, посејане на скоро милион хектара. Проблем је незадовољство ратара ниском откупном ценом од 14-14,5 динара за килограм

kukuruz_berbaБЕРБА кукуруза на пољима у Србији је почела. Први резултати, како наводи Вукосав Саковић, директор Удружења „Жита Србије“, показују да се може очекивати принос и до осам тона по хектару, односно, за пет до 10 одсто виши од до сада рекордне 2014. године.

Кукуруз је, како наводи Саковић, посејан на око милион хектара, а година је погодовала овој код нас најзаступљенијој житарици. Могло би да буде убрано и више од осам милиона тона, док су потребе Србије око 4,5 милиона тона кукуруза. Ситуација са ценом је, међутим, нешто другачија.

– На неким њивама је, већ сад, на самом почетку жетве брано и по 16 тона по хектару, али ситуација са ценом нам као озбиљним произвођачима кукуруза, који ће и ове године, готово сигурно, бити пласирани међу првих десет извозника у свету, не иде наруку – објашњава Саковић. – Кукуруз највише извозимо речним путем, а водостај Дунава је низак, па се барже уместо до пуног капацитета пуне за 40 одсто мање, а разлику у цени сноси извозник. За кукуруз утоварен на баржу се, управо због тога, добија око 120 долара по тони.

Пољопривредици, међутим, како указује Саковић, због тога што кукруз не продају извозницима, већ посредницима, добијају мање пара, однсоно, између 14, и 14,5 динара по килограму без ПДВ.

– Цена јесте ниска, али морамо да се помиримо с тим да Србија прати светска ценовна кретања – каже Саковић. – И поред такве ситуације са ценом, верујем да би ове године могао лако да буде оборен рекорд у извозу од три милиона тона.

Гена Николић, ратар из Мошорина, још увек није кренуо са бербом кукуруза, који је засејао на око 60 хектара. Како каже, сачекаће да сунце и ветар ураде своје и да влага у зрну падне испод 17 одсто.

– Колико чујем од комшија који су већ почели са бербом, имају принос и до 10 тона по хектару, тако да и ја очекујем солидан род – прича Николић.

ИДЕАЛНА ГОДИНА

ГОДИНА је, како је раније оценио др Горан Бекавац, са новосадског Института за ратарство и повртарство, била идеална за кукуруз.

– Имало смо ред кише, ред топлог времена – навео је Бекавац, – Готово да и нисам видео лошу њиву са кукурузима, а стварно сам прошао добар део Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *