03.10.2016., Танјуг

БЕОГРАД – Министарство пољопривреде и заштите животне средине сагласило се са предлогом да се изврши натурална размена семенске пшенице за меркантилну пшеницу из рода 2016. и 2017. године, саопштено је данас из тог Министарства.

psenica_razmenaЦиљ предлога, који је поднела Републичка дирекција за робне резерве, је помоћ пољопривредним произвођачима уочи јесење сетве сертификованог семена озиме пшенице, домаћих сорти, напомиње се у саоспстењу.

Предложени паритет за род из 2016. године је један килограм семенске пшенице за 1,8 килограм меркантилне, док је за род 2017. године предложен паритет 1 кг семенске за 2 кг меркантилне пшенице.

Право на размену имају физичка лица која су носиоци активног пољопривредног газдинства, овлашћени складиштари Републичке дирекције за робне резерве, као и земљорадничке задруге и правна лица која су регистрована као лица чија је претежна делатност гајење жита.

Максимална количина семенске пшенице која се даје у размену једном пољопривредном газдинству је 20 тона, док за овлашћене складиштаре, земљорадничке задруге и друга правна лица та максимална количина износи 500 тона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *