13.10.2016., РТВ, Предраг Ћурчија

СОМБОР – Фармери западно бачког округа једва саствљају крај с крајем. Питају се када ће се променити државна политика и да ли ће они икада бити важнији од откупљивача и прерађивача млека.

krave-zooКада би фармери користили дигитрон, одавно би престали да се баве сточарством каже Градимир Стаменковић, фармер из Оџака.

Овај ветеринарски техничар је одлучио да остане на породичном имању. Има 120 грла од којих је више од половине музних крава, али каже да је сваког дана све теже.

Велико откупљивачи диктирају услове који су упропастили сточни фонд. Он је производио хиљаду литара дневно, а сада свега 400.

„Године 2002. сам имао цену млека 230 динара, кад је требер коштао 1,5 динара, а нафта 60 динара. Данас је само нафта 130 динара. Калкулацију када би правили била би то позитивна нула“, каже Стаменковић.

Оџачки краљ сточара Рајко Зец некада је производио више од хиљаду литара млека дневно. Данас иако има 60 музних крава и још седамдесетак јуница и бикова, каже да за сточаре није било горих времена и пита се докле ће бити тако.

„Кад је кисела вода скупља од млека немамо шта да причамо и људи одустају, нема математике. Ако овако остане, мислим да ће деца гледати краве само у зоолошком врту“, прича Зец.

У Србији је тренутно око 950.000 грла што је упола мање него пре две деценије. Број говеда и даље пада и питање је докле ће фармери моћи да издрже.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *