24.10.2016. Новости

БЕОГРАД – Србија не производи ни 50 одсто млека најбољег квалитета, а за улазак у ЕУ потребно је да целокупна производња буде по европским стандардима, упозорио је данас председник Управног одбора Удружења произвођача млека Љубиша Јовановић.

laboratorija_referentna„То не значи да домаћи потрошачи пију здравствено неисправно млеко јер се оно термички обрађује, али се приликом прераде уништавају витамини“, рекао је Јовановић за агенцију Бета на Другом српском конгресу млекарства.

Он је на скупу казао да је неопходна промена система субвенција и да треба укинути линеарно давање премија произвођачима.

„Предлажем да у прелазном периоду произвођачи који имају млеко екстра квалитета добијају премијие од 10 динара по литру, а да се за другу класу исплаћују три до четири динара. Те мање премије после извесног периода не треба исплаћивати, без обзира да ли су ти произвођачи постигли највиши квалитет“, објаснио је Јовановић.

Он је додао да укидање прелевмана на увезено млеко зависи од светске цене млека и да има назнака да се она опоравља, што би значило да расте и домаћа цена млека па би се та врста заштите домаћих млекара укинула.

Стручњак из Центра за инвестиције Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (УН ФАО) Дмитриј Прихотко рекао је да чак 95 одсто млека које се производи на малим фармама које поседују до пет крава, не задовољава стандарде европског квалитета.

„Велики произвођачи испоручују 70 одсто млека задовољавајућег квалитета, а средњи, у које спадају фарме које имају до 20 крава, 62 одсто. То не значи да и једни и други треба да престану да раде на побољшању квалитета преосталих количина. Треба додати да чак 27 одсто великих произвођача има проблеме јер у млеку има соматских ћелија које премашују дозвољени ниво“, објаснио је Прихотко.

Сарадник Центра за инвестиције ФАО Борис Стерк истакао је да се у Србији 49 одсто млека у прерађеном или непрерађеном облику продаје неформалним каналима, а европски просек је испод један одсто.

Руководилац Групе за сточарство у Министарству пољопривреде Ненад Терзић нагласио је да ће држава и даље пружати подршку млекарској производњи, али да је за унапређење квалитета млека и добијање субвенција „услов свих услова лабораторија за испитивање квалитета млека“ и да очекује да ће она ускоро почети да ради.

Отварање лабораторије ће помоћи, како је објаснио, да се премије за млеко исплаћују у складу са квалитетом а не као сада – свима по седам динара по литру.

Конгрес млекара организовали су ФАО и Европска банка за обнову и развој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *