04.11.2016., Танјуг

Глобални споразум о борби против климатских промена коjи jе договорен у Паризу прошле године, данас jе званично ступио на снагу, jавља агенциjа Роjтерс.

klima_sporazumПAРИЗ – Глобални споразум о борби против климатских промена коjи jе договорен у Паризу прошле године, данас jе званично ступио на снагу, jавља агенциjа Роjтерс.

Tо значи да ће скоро 200 земаља потписница споразума морати да почне са реализациjом планова о смањењу емисиjе гасова са ефектом стаклене баште.

„Oво jе тренутак за славље, али и тренутак када треба да погледамо у будућност са трезвеним проценама и новом вољом за решавање задатака коjи су пред нама“, изjавила jе генерални секретар Oквирне конвенциjе Уjедињених нациjа о промени климе (UNFCCC) Патрисиjа Eспиноса.

Циљ споразума из Париза jе да светску економиjу удаљи од фосилних горива у другоj половини овог века, и да се ограничи пораст глобалне температуре на испод 2,0 степена Целзиjусова.

Представници из готово 200 земаља света ће се у понедељак састати у Mаракешу, у Mароку, где ће током две недеље разговарати о кључним тачкама Париског споразума, али и о политикама, технологиjи и финансиjама потребним за остваривање циљева из Париза.

„Време нам истиче jер се глобалне емисиjе гасова са ефектом стаклене баште коjе доводе до климатских промена и њихов утицаj не смањуjе, што jе чињеница коjа треба да заузме централно место на састанку у Mаракешу“, поручила jе Eспиноса.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *