05.11.2016., Танјуг

Oвогодишњи род кромпира у Србиjи процењуjе се да ће бити на нивоу прошлогодишњег, када jе по хектару произведено 15,3 тона , подаци су Привредне коморе Србиjе (ПKС).

kompir_rod_ovogodisnjiБEOГРAД – Oвогодишњи род кромпира у Србиjи процењуjе се да ће бити на нивоу прошлогодишњег, када jе по хектару произведено 15,3 тона , подаци су Привредне коморе Србиjе (ПKС). Kако jе Танјугу речено у ПKС-у, принос кромпира коjи jе остварен у 2015. био jе за 7,9 одсто већи него просечни петогодишњи принос.

У ПKС-у наводе да се кромпир у Србиjи гаjи на око 42.000 хектара од чега се 81 одсто тих површина налази у Централноj Србиjи.

Процењуjу и да површине под том ратарском културом у последњоj децениjи имаjу тенденциjу опадања по просечноj годишњоj стопи од два одсто.

Kроз регистроване тржишне канале, како кажу у ПKС-у пласира се 10,8 одсто укупне производње кромпира у Србиjи , од чега половина кроз зелене пиjаце.

Просечна годишња потрошња кромпира по становнику у Србиjи jе око 38 килограма.

У ПKС-у су казали и да jе извоз кромпира из Србиjе врло мали, односно у вредности око 1,5 милиона долара и то наjвише у Црну Гору и нешто мање у Русиjу, док Србиjа наjвише кромпир увози из Холандиjе,Белгиjе и Немачке у вредности од око девет милиона долара годишње.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *