07.11.2016.,Танјуг

Погон за откуп и пласман меда биће изграђен у Рачи, jер jе та општина понудила наjвећу помоћ пчеларима за његову изградњу, саопштио jе данас Савез пчеларских организациjа Србиjе (СПOС).

med_pogon_za_preraduБEOГРAД – Погон за откуп и пласман меда биће изграђен у Рачи, jер jе та општина понудила наjвећу помоћ пчеларима за његову изградњу, саопштио jе данас Савез пчеларских организациjа Србиjе (СПOС).

Kако се наводи, општина Рача помоћи ће изградњу фабрика меда са 30 милиона динара и комплетном инфраструктуром чиjа jе вредност између 80.000 и 100.000 евра, као и плацем, коjи ће ући у оснивачки капитал фабрике.

Додаjе се да се очекуjе се да ће финални уговор са општином Рача бити ускоро потписан.

СПOС подсећа да се на позив пчелара градовима и општинама да доставе конкретне предлог помоћи за изградњу погона меда приjавило 32 локалне самоуправе, а да су у наjужи избор биле општине Србобрана, Ћуприjа, Сурдулица и Mали Зворник, али да jе Извршни одбор тог савеза оценио понуду оптине Рача као наjбољу.

Према подацима СПOС-а, држава ће ове године за субвенциjе по кошници издвоjити укупно 420 милиона динара, што jе 100 милиона динара више од планираног, а што у еврима укупно износи 3.406.000 евра. Oчекуjе се, како jе наведено на саjту тог удружења, да ће субвенциjе бити исплаћене свима до краjа новембра.

Mинистар пољопривреде Србиjе Бранислав Недимовић изjавио jе раниjе да ће ресорно министарство различитим мерама подршке, попут, субвенциjа по кошници или за набавку опреме коjа се примењуjе у пчеларству, наставити да помаже да се та производна грана развиjе, наводећи да се тренутно враћа 40 одсто уложених средстава у набавку опреме и да се даjе 600 динара подстицаjа по кошници, што jе увећање од 20 одсто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *