10.11.2016., Танјуг

Цене хране у свету су у октобру порасле, чиме jе настављен тренд њиховог jачања коjи се бележи од jануара, саопштила jе данас Oрганизациjа Уjедињених нациjа за храну и пољопривреду (ФAO), додаjући да су се побољшале перспективе везано за глобалну производњу житарица.

cene_hraneРИM – Цене хране у свету су у октобру порасле, чиме jе настављен тренд њиховог jачања коjи се бележи од jануара, саопштила jе данас Oрганизациjа Уjедињених нациjа за храну и пољопривреду (ФAO), додаjући да су се побољшале перспективе везано за глобалну производњу житарица.

ФAO индекс цена хране, коjи мери месечне промене у корпи житарица, уљарица, млечних производа, меса и шећера, порастао jе у октобру на 172,6 поена, што jе за 0,7 одсто више у односу на септембар и за 9,1 одсто више у односу на октобар прошле године, преноси агенциjа Роjтерс.

Oдржива тражња за сиром и путером у Eвропскоj униjи подигла jе цене млечних производа за 3,8 одсто на месечном нивоу, док су цене шећера порасле на вест о мањоj производњи у Бразилу и Индиjи.

Слабиjа увозна тражња широм света за палминим уљем jе оборила цене уља, а слабиjи апетит међу кинеским увозницима за европским свињским месом jе спустио цене меса.

Цене житарица су у октобру порасле, на месечном нивоу, за 1,0 одсто, а ФAO прогнозира да ће глобална производња пшенице ове године бити за 1,5 одсто већа него 2015. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *