16.11.2016., Новости, Ј. Субин

У нашој земљи од 1. јануара 2017. године укидају се прелевмани на увоз млечних производа из ЕУ. Цене у Eвропској унији полако расту, па не постоји више бојазан од прекомерног „уласка“ у Србију

prelevmani_ukidanjeДРЖАВА од 1. јануара 2017. године укида прелевмане на увоз млека и млечних производа. Тиме су били заштићени домаћи произвођачи од навале европског млека. Како „Новости“ незванично сазнају, надлежени из Министарства пољопривреде боравиће у Бриселу где ће са европским колегама разговарати о овом проблему, али шансе за продужетак прелевмана су минималне, јер се наша држава потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању обавезала да ће помоћ млекарима давати најкасније до марта 2017. године.

С обзиром на то да је цена млека полако почела да расте у ЕУ, а притисци са запада су све већи, нашим преговарачима је изгледа остало премало аргумената којим би стали у одбрану домаће производње млека. Ова одлука највише брине сточаре, који страхују да ће откупљивачи смањити откупне цене.

Последњи пут Влада Србије је продужила мере заштите домаће производње млека 30. јуна и оне трају до краја ове године. Увозне таксе на млеко су од 10 до 20 динара по литру и за киселомлечне производе од 10 до 30 динара.

– Нас директно не дотичу прелевмани, уколико откупљивач не одлучи да свој губитак пребаци на наша „леђа“ – испричала је Сања Бугарски из Асоцијације произвођача млека Војводине. Тржиште је, наводно, стабилно и неће бити већег увоза, јер је цена у ЕУ почела озбиљно да расте. Надамо се да престанак прелевмана неће имати негативан утицај на производњу и оно што сад имамо. Усагласили смо се и да уколико укидање прелевмана почне негативно да утиче, да ће Србија опет да их врати. За сада се склањају 31. децембра.

У Удружењу произвођача млека Србије истичу да цена млека у ЕУ показује знаке опоравка, нарочито у последња два месеца. Према речима Љубише Јовановића, председника Удружења, наш систем са откупом млека усклађен је са ЕУ и води се на бази европског просека:

– Када је цена висока у Европи то је благотворно за нас, али када је била ниска, рађен је други модел – задуживање код прерађивача које је изражено у динарима. То значи да сад кад цена буде расла, разлика, ће се средити кроз дужи временски период. Цене код нас биле су више него у ЕУ, на тај начин што смо се задужили код прерађивача.

Према речима Јовановића, ако се укину прелевмани, а сва је прилика да хоће, може да се догоди да прерађивачи набаве увозно млеко као сировину, које је ће бити јефтније:

– У том смислу треба да гледамо како да „препливамо“ тај период. Добро је што цена има тенденцију раста. За екстраквалитетно млеко данас се добија око 35 динара.

ДРЖАВА ШТИТИЛА ФАРМЕРЕ

У периоду највеће кризе у млекарству, која траје последњих годину и по, Влада Србије је заштитила домаће фармере са прелевманима, што је био важан и храбар потез који је сачувао наше сточно стадо и производњу сировог млека, објашњава за „Новости“ Илија Шетка, директор „Имлека“. – Сада када се цене млека на европском тржишту стабилизују, логично је да прелевмани буду укинути, те да се тежиште пребаци на увођење мера које би обезбедиле већу конкурентност српских фармера, као сто су почетак рада Националне лабораторије и давање премија по основу квалитета млека.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *