25. новембар 2016., Дневник

БЕОГРАД – Удружење пољопривредника затражило је данас од Владе Србије да продужи важење царинске заштите (прелевмана) на увоз млека и млечних производа и после Нове године.

mleko_prelevmaniКако се наводи у саопштењу тог удружења, чланице Асоцијације пољопривредника, још нису створени услови за укидање прелевмана, пре свега због затвореног руског тржишта за европско млеко.

„Такође сматрамо да је велика разлика у субвенционисању европских и српских фармера те нема ни приближне конкурентности у производњи. Произвођачима млека у Србији још нису доступна средства из ИПАРД фондова, што их ставља у подређен положај у односу на европске фармере“, наводи се у саопштењу.

Удружење је оценило и да тржиште сировог млека у Србији није довољно уређено јер још није почела да ради Национална референтна лабораторија.

„Надамо се да ће Влада Србије уложити знатно више средстава и напора у опоравак домаћег сточарства како би у скорије време могли бити конкурентнији на суровом светском тржишту. Иначе, следи уништење домаћег млекарства“, додаје се у саопштењу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *