17.12.2016.,РТС

Држава и даље разматра да ли ће укинути заштитне мере на увоз млека и млечних производа из Европске уније. Сточари се надају да ће оне остати на снази, а ако буду укинуте да ће им држава помоћи да опстану. Прелевмани или увозне таксе, које су уведене пре годину и по дана су од 10 до 20 динара за млеко и 10 до 30 динара за кисело-млечне производе. Има ли још начина да се помогне произвођачима млека и шта они предлажу?

Породица Плавшић има 140 говеда, од тога је 50 крава музара које дневно дају око 1.000 литара млека. У млекари дневно произведу више од тоне сира. На тржишту су их, кажу, до сада одржали прлевмани.

„Очекујем да нас држава неће оставити на цедилу, комплетно сточаре, јер ће повећати највероватније давања по грлу уматиченом као и премију и тако ће се ублажити бол и сви сточари ћемо остати, а биће заштићене и млекаре“, каже пољопривредница из Иђоша Бојка Плавшић.

Асоцијација пољопривредника сматра да би сточарима помогло уколико би држава донела Закон о млеку, отворила дуго најављивану референтну лабораторију за контролу млека.

„Између осталог смо сигурни да се мора урадити и променити расни састав нашег сточарства да се да више акценат на производњу меса а не само млека. Сигурни смо да се још може, оно што важи за све пољопривреднике то је и да се гориво које се користи у пољопривреди да буде јефтиније“, истиче Мирослав Киш из Асоцијације пољопривредника.

Таксе на увоз млека из Уније домаће произвођаче штите још 15 дана.

„Ми као држава морамо врло брзо у наредних неколико дана да донесемо ту одлуку, аналзирамо стање, ситуација је много боља него пре годину дана када су они увођени“, сматра министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Надлежни обећавају да ће одлука бити донета у интересу млекарског сектора.

„Имамо увек два алата на располагању – један је финансијски, други администартивни. Имамо право по ССП-у уколико су знатно нарушени односи на тржишту, уз образложен предлог, да уведемо опет заштитне мере ако то буде потребно“, додаје Недимовић.

За сада се зна да ће држава сточарима идуће године помоћи са 5.000 динара по грлу за приплодне краве. Премије за млеко ће ипак остати седам динара по литру.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *