27.12.2016., Политика, Ивана Албуновић

Србија би наредне године могла да обустави вакцинацију свиња против свињске куге, што би у перспективи могло да омогући домаћим произвођачима извоз меса на тржиште Европске уније.

Како је за наш лист рекао Ненад Петровић, директор Управе за ветерину, држава ће до фебруара наредне године имати информације да ли ће вакцинација бити потпуно обустављена или ће се спроводити још један краћи период.

– Одлуку ће, на основу процене и анализе ризика, донети Министарство пољопривреде и Управа за ветерину. Интензивно радимо на томе и када будемо сигурни да ћемо постићи ефекат, да здравље животиња и извоз неће бити угрожени, то ћемо урадити – рекао је Петровић.

Да би добила статус слободне земље од свињске куге, није довољно да се само прекине са вакцинацијом, већ морамо да испунимо и низ услова. Како „Политика” незванично сазнаје, за територију слободну од ове болести можда би најпре могли да конкуришу фармери из Војводине. Петровић каже да су све опције отворене, али да постоје различити приступи.

– Када уђемо у процес добијања статуса, ићи ћемо оним путем који је најбржи да Србија што пре оствари тај циљ са најмање ризика – истиче наш саговорник.

Немачки произвођач меса „Тенис” већ је најавио да ће прву фарму свиња подићи у Банату. Према ранијим најавама из Министарства пољопривреде, изградња неће моћи да почне пре пролећа 2017. године, а како је „Политика” већ објавила, наша земља ће претходно морати да испуни један од услова овог инвеститора и прекине са вакцинацијом свиња против свињске куге јер она блокира наш извоз меса на тржиште Европске уније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *