09.01.2017., РТВ , Тања Крунић

ЗРЕЊАНИН – Зрењанинац Мирослав Вуков однедавно се бави земљорадњом, иако је и ранијих година радио на породичном имању. Од почетка овај пољопривредник се определио да помоћу рачунарских програма анализира све сегменте и прати сваки корак у раду.  …

Након што је фирма у којој је радио престала са радом, Мирослав Вуков почео је да ради на породичном имању, а од пре четири године на 20 хектара земље сеје пшеницу, сунцокрет и кукуруз.

Још толику површину узима у закуп. У исто време укључио се у програм који му омогућава економско праћење домаћинства.

„То је програм Европске Уније, ФАДН систем рачуноводствених података, по систему како се то ради у Европској унији. Ја сам укључен већ четири године, попуњавам њихове упитнике и то наше Министарство пољопривреде обрађује и даје ми извештаје. На основу тих извештаја могу да изведем неке закључке, где се налази моје газдинство у односу на друга газдинства која су укључена“, каже Мирослав Вуков, пољопривредник.

Тако, када није на њиви, овај зрењанински пољопривредник на основу добијених закључака, каже, планира активности којим би могао да унапреди своје газдинство. На тај начин добио је информације о рентабилности.

„Када профит поделим са ангажованим средствима за мој посао, то је јако ниско негде 0,1, што значи да моје газдинство није профитабилно. За разлику, ево да људима приближим, од услужних активности као што су фризери, обућари, козметичари, њихова основна средства су јако ниска, а они остварују исти профит као и ми са 40 хектара које обрађујемо“, каже Мирослав Вуков, пољопривредник.

Каже да му није било тешко да попуњава упитнике, јер је раније пословање свог газдинства водио у екселу. Недавно му је стигла и захвалница за допринос успостављању и развоју ФАДН система у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *