07.02.2017., Танјуг, Б92

Москва – Увођење ограниченог ембарга на увоз хране са Запада у Русију пре три године утицао је на раст домаће производње. То је истакао заменик шефа руског Министарства пољопривреде Јевгениј Громико.

Према његовим речима, „готово четири милијарде долара износи вредност руских производа произведених у оквиру такозване супституције узвоза“, преноси Раша тудеј.

То значи да су сир, кобасице и друге производе који су раније увожени, заменили домаћи проиузводи, рекао је Громико новинарима.

Москва је забранила увоз пољопривредних производа, хране и сировина из неких западних земаља 2014. године, као одговор на санкције ЕУ и САД против Русије због њене наводне улоге у украјинској кризи, наводи Раша тудеј.

Све стране су од тада у више наврата проширивале рестриктивне мере, упркос упозорења западним владама о штетама које трпе њихове привреде. Неки политичари и компаније кажу да су се те мере показале политички неефикасним и економски штетним и за Русију и за Европу.

Руски председник Владимир Путин је, међутим, изјавио недавно да су реципрочне мере Москве у форми ембарга на поједине западне прехрамбене производе добре за руску привреду и да треба да трају „што је дуже могуће“.

Према његовом мишљењу, та забрана је и у интересу потрошаčа, пошто су им постали доступни високо квалитетни домаћи производи по нижим ценама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *