18.04.2017., РТВ

ЉУБЉАНА – Мала земља, велике пољопривреде. То је Словенија. Иако су прошле године због лошег времена, приходи били нижи за 10 одсто, тамошња пољопривреда се већ вратила на исти ниво. Свесни чињенице да су обрадива земљишта у Словенији угрожена јер их је мало – свега 30 одсто, од чега су само девет процената њиве, у држави и Министарству знају како да подстакну људе да се баве аграром, али и ту да остану….

Ако на младима свет остаје, онда је оправдано што су главни приоритет словеначког министарства пољопривреде управо млади . Направљен је план активности у којем је 30 мера, у оквиру којих су образовање, стицање квалификација, али и финансије.

Иако органска производња стално расте још није достигла потражњу. Укупно је девет одсто пољопоривредног земљишта под органском производњом а цииљ је достићи 20 одсто. Поред осталих производа, у Словенији чак постоји и органска со.

У последњих пет година више од 70 одсто Словенаца купује домаћу храну. Знају како да одбране робу од увозних намирница. Наиме, министарство пољопривреде ће за промоцију хране са словеначког тла издвојити три милиона евра.

Поред мора и планина, Словенци и гастрономијом привлаче туристе. Заштитили су своје производе па је нормално да када дође неко из иностранства проба баш крањску кобасицу, крашку пршуту , прекмурску гибаницу и остале аутохтоне произовде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *