06.јул 2017., Новости, Ј.Субин

Промена имена министарства поново закочила отварање институције за безбедност хране. Многобројна документацијa мора да се ради поново, јер је ресор променио име.

ЛАБОРАТОРИЈА за контролу млека, која ће радити у оквиру Дирекције националне лабораторије, још није отворила врата за произвођаче. Иако је прошле године најављено да ће почети са радом у априлу, тај датум је поново померен за крај 2017. Како „Новости“ сазнају, нова препрека на путу отварања јесте администрација, тачније, промена назива ресорног Министарства пољопривреде. Све дозволе добијене су на име Министарства пољопривреде и животне средине, а после реизбора нове владе, сада је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

– Проблем је што је било потребно милион неких сагласности, од покрајине, републике, па и Владе да то почне да ради – говори Сања Бугарски, председник Асоцијације произвођача млека Војводине. – Добрим делом то је било урађено, али је сада настао проблем после измена у новој влади. Министарство пољопривреде је променило назив, и наводно ће бити потребно да добију опет исте сагласности. То је нова процедура и у старту ће поново да успори процес отварања лабораторије.

Како су нам у Министарству пољопривреде рекли, отварање би требало да буде до краја ове године. Истичу да је потребно законски ускладити питање кадрова који тамо треба да раде. Овај процес, наводно, највише кочи забрана примања у јавном сектору.

Према речима Бугарске, фармери који продају млеко великим млекарама већ годинама се „дриблају“ око квалитета, али они и даље сумњају да им је сировина много боља него што им то кажу.

– Када буде лабораторија почела да ради, сигурна сам и да ће се многи изненадити да им квалитет млека није онакав какав они мисле и очекују да јесте – говори Сања Бугарски. – Свакако, њеним отварањем, коначно ће се знати и квалитет млека. Нама фармерима је то једини начин да се све централизује, јер сада имамо гомиле неких узорака и анализа које морамо да радимо, који су нам додатни и непотребни трошкови. Уз то, нико нема обавезу да нам млеко плаћа на основу квалитета. Произвођачи млека желе да им се плаћа у односу на резултате анализе квалитета, чак и да држава на основу тога даје субвенције и премије. Овако је свима исто, без обзира на то шта и како производе.

На отварање ове установе чека се више од десет година. Исто толико српски млекари чекају на независну контролу квалитета млека, јер сада зависе од процене откупљивача и великих млекара.

БРЗА КОНТРОЛА

У МИНИСТАРСТВУ пољопривреде, раније су објашњавали да ће лабораторија бити увезана јединственим информационим системом, а резултат сваке анализе биће послат Управи за ветерину, ресорном министарству, самом произвођачу и млекари. То ће омогућити и брзу реакцију инспекције у случају да квалитет млека није одговарајући и повлачење у самој млекари пре него што уђе у даљи процес прераде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *