04. јул 2017., РТВ , Стеван Давидовић

НОВИ САД -У свињарству је ситуација задовољавајућа, каже за Радио Нови Сад фармер у Бајши Роберт Силађи. Он објашњава да је, као по оној народној, да после кише долази сунце, после лоше прошле ова година је добра.

„Мислим да се и надаље наставља тај тренд доброг пословања произвођача свиња. Цена товљеника се постепено повећава, а у периодима када нема повећања цена нема ни већег пада цене на тржишту. Са друге стране, цене житарица сада у жетви доста су повољне тако да сточари заиста могу да буду задовољни. Дакле, цена хране за свиње није висока, а цена товљеника, могу да кажем, веома је добра. Цена килограма товљеника је од 185 до 195 динара плус ПДВ. Мислим да ће цела ова година бити добра за фармере јер не само да код нас није велика понуда свиња, већ се у целој Европи осећа несташица“, објашњава Силађи.

„У Србији, на тржишту товљеника имамо приближно 70 одсто прерађивача који реално плаћају партнере произвођаче и када је тешка ситуација на тржишту и када постоји вишак свиња. Оних 30 одсто прерађивача који пливају у мутном и сада када нема свиња, они немају сталне партнере. Они сада нуде више и нереално обећавају јер су у проблемима. Зато је битан партнерски однос произвођача и прерађивача“, истиче Силађи.
Када је реч о цени прасади, ту је слична ситуација као код товљеника.

„Дакле, некада се појављује вишак, а некада мањак. Пре неколико месеци су за прасад фармери плаћали и 350 до 400 динара, а сада се мање ставља прасади у тов па је цена пала за приближно 20 одсто“, наводи.

Тренутно добро стање у свињарству није покренуло фармере који су напустили тај посао да обнове производњу“, оцењује наш саговорник.

„Можда немају ни новца за нови почетак јер су више пута радили са губитком па им је део капитала пропао. Људи су се опекли више пута и плаше се да, док покрену производњу свиња, опет дође лош период, како се то, нажалост, и дешава. Могу да кажем да овде у селу, али и у комплетном свињарству код нас, да се они који су пре десетак година успели да опстану на тржишту, и данас држе. Мањи део фармера покушава да се уклопи у нове околности, али имају мање или више успеха. Све у свему, неког већег повећања производње свиња на фармама нема“, закључује Роберт Силађи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *