13. јул 2017., РТВ , Стеван Давидовић

НОВИ САД – Тропске температуре праве велике проблеме пољопривредницима. У ратарству су угрожене готово све културе, а произвођачи страхују да се не понови сушна 2012. година. Ни сточари нису поштеђени проблема, а највећи пад производње регистрован је у млечном говедарству.

Стручњаци упозоравају да животиње на високим температурама престају да уносе храну.

Екстремно висока температура и жедне њиве узимају данак на парцелама. То потврђује и инжењерка Мирјана Павић Пријић, оцењујући стање кукуруза у Старопазовачком атару.

„Већина хибрида кукуруза доживела је своју катаклизму на екстремним температурама какве су биле претходних дана. Има хибрида који још имају приличан број зелених листова, али има и оних који су остали ниски, а зелена маса више не постоји“, каже.

У истом атару последице високих температура видљиве су на свим ратарским културама, тврди пољопривредник у Старој Пазови Михал Мајорски.

„Тако мали сунцокрет у свом животу нисам видео. Као да је намењен да се продаје као цвеће. Главице сунцокрета су мале и ту неће бити неког приноса. Репа је на парцели као у мају, а не као у јуну“, рекао је.

И у сточарству су велики проблеми због екстремно високих температура, упозорава саветодавка у новосадској Пољопривредној станици Александра Јоцић.

„Било је и угинућа код млађих категорија. Грла у производњи драстично су смањила продукцију млека. Крава на 24 степена смањује конзумацију хране. То је тешко приметити јер крава, као велики преживар, уноси доста хране па је то смањење слабије уочљиво. Када су овако екстремне врућине, онда животиње практично престају да једу“, наводи.

Према речима Александре Јоцић, сада је најважније расхладити штале и омогућити животињама да почну пуну исхрану. То се може постићи бољом циркулацијом ваздуха у објектима и спољним хлађењем кровова штала.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *