19.08.2017., Новости, Ј.Субин

Србија се још није решила болести класичне куге свиња, која штети сточарима. Наше месо не може ни да пролази кроз територију Европске уније. Последњи случај болести појавио се 2010. године

СРБИЈА, иако је раније најављивано, није престала са вакцинацијом свиња против „свињске куге“. И док ресорно министарство спрема стратегију како да искорени ову болест, без вакцинације, до престанка пелцовања свиња није дошло, јер постоји оправдан ризик од могућег избијања болести. Ипак, све док траје ова мера, свињско месо и производи од свиње не могу да пређу границе Србије и уђу у земље Европске уније. Сигурно је да ће се ово убрзати доласком немачке компаније „Тенис“, која планира своје производе да извози у иностранство, а свакако и у ЕУ.

Вакцину против ККС од 2006. године набавља Министарство пољорпивреде и она је потпуно бесплатна за власнике, који плаћају само обележавање стоке.

– Припремили смо стратегију искорењавања класичне куге свиња без примене вакцинације, као што је то пракса у земљама Европске уније – кажу у Управи за ветерину. – Иако је престанак примене вакцине планиран за претходни период, до тога није дошло због оправданог ризика од могућег избијања болести након примене вакцинације, што би довело до катастрофалних последица.

Како кажу у Управи, на одлуку о моменту престанка вакцинације утиче низ фактора, од чега је најважнији евентуално присуство вируса у нашој земљи, код домаћих или дивљих свиња.

– Када су домаће свиње у питању, последњи случај ове болести забележен је 2010. године – објашњавају у Управи за ветерину. – Са друге стране, код дивљих свиња, током спровођења мониторинга од стране Министарства, утврђено је присуство специфичних антитела код ових животиња, што указује на могућу циркулацију вируса у природи. Срећом, резултати су све бољи, а предстојећи јесењи и зимски мониторинг ће дати адекватну информацију о тренутном ризику. Како би заштитиле домаће свиње, ветеринарске станице ће до краја године спровести вакцинацију свих свиња са очекиваним обухватом од 100 одсто.

Тако заштићена популација свиња, говоре у Управи, биће отпорна на евентуално избијање жаришта и у наредном периоду.Иначе, од кључног значаја је и унапређење зоосанитарних услова на фармама и увођење добрих фармских пракси. Ове мере треба да се спроводе увек, посебно након престанка вакцинације – тада животиње неће имати имунитет и сваки контакт са вирусом класичне куге свиња довео би до избијања ове заразе. Са друге стране, ове мере штите и од других заразних болести животиња.

БРОШУРЕ

УЗ помоћ ЕУ, Министарство је припремило брошуре, водиче, едукативни материјал и упутства за узгајиваче, ловце и ветеринаре, који су дистрибуирани на терен, али су доступни и на интернет страницама Управе за ветерину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *