06.10.2017., Новости, Ј. Субин

Лош род житарица доноси знатна поскупљења сировина, а самим тим и прехрамбених производа. Да би се спречио раст цена, смањују се акцизе на дизел, дају кредити за сетву, отписује дуг за одводњавање

ДРЖАВА има намеру да помогне српским пољопривредницима, који су ове године „пострадали“ од суше. Скидање дела акциза за набавку дизела, субвенционисани кредити за сетву, ангажовање Дирекције за робне резерве и могућ отпис дела дуга за накнаду за одводњавање, само су неке од могућих мера које би држава требало да усвоји. Како „Новости“ сазнају, ово ће бити данашње теме о којима ће министри расправљати на заједничкој седници влада Србије и АП Војводине.

Према речима Вукосава Саковића, председника Фонда „Жита Србије“, велика су очекивања од данашњег састанка.

– Очекује се да ће ове године бити око четири милиона тона кукуруза, што је за 50 одсто мање него прошле године – каже Саковић. – Соје ће бити око 400.000 тона, што је у односу на 2013, преполовљено. Сунцокрета ће бити за неких 15 одсто мање него у 2016. Процене су да је укупна штета на кукурузу, соји и сунцокрету око 620 милиона евра.

Суша није задесила само пољопривреднике у Србији, већ ће, судећи према најавама стручњака, тако „пресушити“ и новчаници грађана. Драстично мањи род житарица, већ је подигао цену сточне хране, а то ће, неминовно, утицати и на раст цене млека, меса, уља.

– Уколико и дође до поскупљења намирница, то би требало да буде за неких пет до десет одсто – прича Милан Простран, агроекономиста. – То ћемо знати у наредних неколико месеци, јер све зависи од кретања цене сировина, сунцокрета, соје и шећерне репе, када се говори о уљу, шећеру и сточној храни. Иначе, код нас месо, нарочито свињско, јунеће и телеће већ има изузетно високу цену, што је узроковано ценом живе стоке. Свиње су лане у ово време коштале 110 килограм, сада је та цена 210 динара. Кочница неког већег повећања биће куповна моћ грађана, која је изузетно скромна. У супротном, уколико дође до већег повећања цена, потрошачи ће се окренути јефтинијим производима.

Према речима Пространа, раст цена могу да искористе и увозници, јер су слободни да набаве сировине у иностранству по нижим ценама. Ту је и Дирекција за робне резерве, која може да смири тржиште са оним производима које има на располагању, као што су уље, брашно…

Да до поскупљења хране може да дође, потврдио је и Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника Војводине. Према његовим речима, вишемесечна суша изазвала је елементарне непогоде широм земље, које су десетковале род, што ће се сигурно одразити на цену сточне хране. То је само почетак.

МАЛА УЛАГАЊА

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ стално указују да се у пољопривреду мало улаже, да не постоје субвенције за гориво и ђубриво, и да се то одражава на скупљу производњу. Наши пољопривредници нису конкурентни.

– Не примењује се довољно агротехничких мера, нема квалитетног семена и ђубрива, једноставно, све је редуковано – каже Киш. – За јесењу и пролећну сетву биће сигурно употребљено дупло мање ђубрива него ове године, а то ће се сигурно одразити на принос. На крају ми будемо криви, јер испада да не знамо да производимо. А, у ствари ту постоји неразумевање Министарства и Владе. Пољопривредник сав новац који добије уложи у производњу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *