17.11.2017., РТВ

ВРДНИК – Српска села су у одумирању – чак у 86 одсто смањује се број становника, а око 1.200 их је у фази нестајања и она заузимају укупну територију површине Косова И Метохије, упозорено је на Форуму Храна за Европу у Врднику.

Уз негативни демографски тренд,један од кључних проблема данашњег села И његов лош економски положај је уситњеност поседа И све бројнија старачка домаћинства, а највећи проблеми су у брдско-планинским регионима, истакао је др Драган Шкорић, председник Одбораза село Српске академије наука.

Наводећи алармантне податке, Шкорић је рекао да су села напустили сами сељани чији се живот заснивао на раду на сопственом поседу.

Зато сада у Србији има вишеод 50.000 празних кућа И још три пута толико које су ван употребе“, навео је академик Драган Шкорић студију САНУ о пропадању српског села.

Он објашњвана да од 4.709 насеља,чак 1.200 је у фази нестајања јер свако то село има мање од 100 становника, а чак у 86 одсто села се смањује број становника. Пошту нема 2.000 њих, око 500 нема асфалтни пут И везу са светом, у 2.700 не постоји дечји вртић, у 230 њих нема основну школу, у 173 школе похађа само по један ђак.

Потенцијал села само у области сточарства је 24 милијарде долара до 2040. године, илустровао је Шкорић и нагласио: „Нема напретка Србије без села“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *