15.11.2017., РТВ

ЖЕНЕВА – Србија котира међу 10 највећих извозника житарица на свету у периоду од економске 2014/15. до 2016/17. године, према анализи Удружења Жита Србије урађеној на основу података Министарства за пољопривреду САД (USDA).

У извозу кукуруза Србија је на осмом месту, док је у извозу пшенице на десетом, а у погледу приноса по хектару је на високом другом месту када је у питању пшеница, одмах иза просека Европске уније, и на петом месту у приносу кукуруза по хектару.

Удружење Жита Србије је ову анализу презентовало на највећем светском форуму у области производње и трговине житарицама и уљарицама „Глобал Граин“, који се одржава у Женеви од 14. до 16. новембра, а на којој учествује уз подршку Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (UN FAO).

Подаци, које је учесницима конференције презентовала Сунчица Савовић, секретар Удружења Жита Србије, привукли су велику пажњу компанија из ЕУ, али и компанија са других континената, које су потенцијални увозници ратарских култура из Србије, наводи се у заједничком саопштењу Удружења Жита и ФАО.

Поред података о количинама и квалитету производње пшенице, кукуруза, сунцокрета, соје и уљане репице у Србији, она је на конференцији представила и извозне капацитете наше земље и кључна тржишта на којима се ове културе пласирају.

„Бројне су предности наше земље када је у питању трговина и извоз житарица и уљарица – почев од производње искључиво non-GMO култура до могућности транспорта од Црног мора до Северног мора Паневропским коридором VII“, рекла је Савовић.

Међутим, да би се обезбедила већа ефикасност извозне логистике, потребне су додатне инвестиције у повезивање речног, друмског и железницког саобраћаја, проширење лучких капацитета и изградњу нових силоса, првенствено на Дунаву, као и модернизацију наше речне флоте, указала је она.

На „Global Grain“ конференцији учествује више од 1.200 представника 550 компанија из целог света, који имају прилику да чују најновије трендове и изазове у овој индустрији, на панел дискусијама као што је „Форум земаља црноморског басена“, радионици „Управљање ризиком“ и бројним презентацијама које покривају горуће теме и питања из области производње, трговине, извоза, логистике и кретања цена житарица и уљарица на регионалним и светском тржишту.

Учешће и презентација Удружења Жита Србије на том скупу реализовани су у оквиру пројекта „Унапређење извоза житарица и уљарица“, који у Србији спроводе УН ФАО и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *