01.12.2017., Дневник, Љ. Малешевић

Прва трафостаница намењена за електрификацију поља у јужном делу Фрушке горе, од три планиране, за загревање воћњака и винограда на подручју Гргуреваца и Манђелоса, пуштена је у рад на Шуљамачкој главици.

Она треба да допринесе јефтинијој пољопривредној производњи у атарима тих фрушкогорских села.Трафостаницу је симболично пустио у рад градоначелник Сремске Митовице Владимри Санадер, који је објаснио да је идеја локалне самоуправе да се развијају оне културе које су радно интензивне и које доносе већи приход по хектару него класичне ратарске.

„Свесни смо тога да до тих поља, воћњака, винограда морамо довести и инфраструктуру јер је најјефтиније наводњавање преко електричне енергије, агрегата“, рекао је Санадер.“ Наш допринос је у томе да подстакнемо подизање воћњака, винограда и онога што донети већи приход.“

На катастарским парцелама које припадају Манђелосу и Гргуревцима подигнуте су три стубне трансформаторске станице, свака снаге 400 киловата. Пуштена трафостаница је једна од три којима је започета електрификација поља у циљу наводњавања пољопривредних станица.

Трафостанице омогућавају прикључење пумпи за наводњавање у пречнику од 1.000 метара. Кроз атаре је положено око шест километара високонапонских каблова да би се трансформаторске станице повезале на дистрибутивни електроенергетски систем. Постављање трафостанице финансирао је ЕПС. Директор „Електродистрибуције Сремска Митровица” Ђорђе Фаор објашњава да на тај начин струја стиже у њиве, додајући да је посао био дуг и мукотрпан, али је изведен у кратком року захваљујући радницима „Електропривреде” и извођачу радова.

Вредност инвестиције за сва три објекта је око 36 милиона динара. Укључено је тренутно око 20 воћара и виноградара с укупном површином под јабукама, нектаринама, бресквама, шљивама од 170 хектара и 40 хектара винограда. Газдинства имају око 30 стално запослених и од марта до октобра око 150 сезонаца. Прва трафостаница је само почетак електрификације поља у Сремској Митровици, а ускоро ће бити пуштена у рад још два таква објекта.

Министар обећао наставак електрификације поља догодине

Пуштању у рад трафостанице присустовао је и министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је рекао да ће министарство наредне године за електрификацију поља издвојити неколико стотина милиона динара како би се повећале обрадиве површине којима је електрична енергија доступна и смањили трошкови производње.

„Струја која је доведена до поља користи, осим за наводњавање, и за рад осталих машина потребних за производњу“,истакао је Недимовић, додајући да електрична енергија не треба да буде доступна само у урбаном простору.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *