29.12.2017, РТС

Укупна економска активност у Србији, мерена бруто домаћим производом и исказана у сталним ценама, остварила је у 2017. реални раст од 1,9 процената у односу на претходну годину, према процени Републичког завода за статистику.

Бруто инвестиције у основна средства су у 2017. реално порасле 5,3 одсто у поређењу с прошлом годином, наводи РЗС у саопштењу, напомињући да је код свих показатеља реч о процени.

Физички обим индустријске производње је у овој години повећан за 3,9 процената у односу на 2016, док је физички обим пољопривредне производње опао за 10 одсто.

Вредност изведених радова у грађевинарству је забележила реални раст од 2,8 одсто у односу на претходну годину.

Промет у трговини на мало је такође реално повећан за четири одсто, а у трговини на велико за 7,8 у текућим ценама.

Реални раст је забележен и код услуга смештаја и исхране од 7,8 процената, док је број ноћења туриста повећан за 10,3 одсто у односу на прошлу годину.

У сектору Саобраћај и складиштење процењени раст физичког обима износи 9,9 одсто, а област телекомуникација раст од 1,2 одсто.
Процена спољнотрговинске робне размене, у еврима, показује да је извоз у 2017. години порастао за 13 процената, а увоз за 14,2 одсто у односу на 2016.

Према резултатима Анкете о радној снази дошло је до повећања запослености и смањења незапослености. Стопа запослености у трећем кварталу износи 48,2 одсто, а стопа незапослености 12,9 одсто.

Нето зараде су ове године номинално веће за 4,1 одсто, а реално за 1,1 проценат него годину дана раније.

Годишња стопа инфлације за 2017. годину износи три одсто, проценио је Републички завод за статистику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *