01.12.2017., eKapija

Просечна економска вредност једног пољопривредног газдинства у Србији је пет пута нижа у односу на европски просек и износи свега 5.000 ЕУР. Истовремено, у Србији је осигурано свега 10-12% пољопривредне површине, речено је током конференције Српски дани осигурања у Аранђеловцу.

Члан Извршног одбора компаније Дунав осигурање, Драгица Јанковић, каже да је неопходно да се унапреди систем субвенционисања пољопривредне производње у Србији.

Она је као илустрацију навела пример да је на Кипру обавезно осигурање пољопривредника те да та држава субвенционише са 50% произвођаче, док је у Канади тај проценат 60% и осигурање је под контролом државе.

– Такође, постоје различити модели обавезног осигурања у свету као што је пословно-комерцијално осигурање или јавно-приватно партнерство. Пракса у Португалу показује да је ниво осигурања по овом моделу 45-85% осигураника, а у САД је то 50-75% – каже Јанковић.

Са друге стране, у Министарству пољопривреде сматрају да у овом моменту обавезно осигурање у пољопривреди није могуће и додају да ресорно министарство превенцијом и субвенцијама покушава да подигне ниво осигураних површина и сточног фонда у Србији.

– Министарство пољопривреде је 2006. године имало 2.000 захтева за осигурање од стране пољопривредника, а 2016. године та цифра је 20.000 захтева за осигурање. Радимо на подизању свести пољопривредника у сектору осигурања и за то издвајамо 400 до 600 милиона динара годишње. Међутим и поред тога, стање је незадовољавајуће – оценио је државни секретар у Министарству пољопривреде, Сенад Махмутовић.

Држава, каже он, субвенционише 40% плаћене премије осигурања пољопривредника у Србији, а максималан износ који пољопривредник може добити је 2,5 милиона динара у ову сврху.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *