27.12.2017., Економски онлајн

Из Србије је у првих десет месеци ове године купцима у иностранству продато 1.915 тона рибе и прерађевина од рибе, а вредност овог пласмана је достигла 13,2 милиона долара – 13 одсто више него у истом периоду претходне године.

Прерада рибе у Србији је у успону, па се филети сада извозе, чак и они од норвешког лососа. Изграђени су значајни прерађивачки капацитети према најсавременијим светским стандардима, а филети рибе данас чине 55 одсто укупног извоза рибе и производа од рибе. Међутим, могућности српског рибарства и даље нису довољно искоришћене.

Према подацима Републичког завода за статистику, располажемо са 8.290 хектара шаранских рибњака, али се процењује да је производњу могуће засновати на још 200.000 хектара. Укупна производња конзумне рибе у 2016. години је износила 6.878 тона, привредни рибари су уловили 581 тону, док су рекреативни риболовци упецали 1.488 тона рибе. Од укупно 8.947 тона рибе, две трећине је узгојено у рибњацима, док су трећину уловили професионални и рекреативни рибари.

“У односу на претходну годину, дошло је до знатног повећања у извозу филета од 88 одсто”, објашњава за “Вечерње новости” Мирјана Мишчевић, саветник у Удружењу за сточарску производњу и прераду сточарских производа ПКС. “Конзервирана риба је у укупном извозу заступљена са 20 одсто и бележи раст од 20 одсто у односу на претходну годину. Риба и прерађевине од рибе су се највише увозили из Норвешке, Тајланда, Хрватске, Шпаније и Вијетнама, а највише смо извозили у Италију, Босну и Херцеговину, Данску, Црну Гору и Француску.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *