02.03.2018., РТС

„Ју-Ес-Ејд“ је покренуо пројекат за конкурентну привреду који подржава производњу прехрамбених артикала високе вредности како би стимулисао иновације у српској прехрамбеној индустрији. Јединствен пословни модел, кроз рад са акцелераторима, подржава индустрију прераде хране у области развоја и дизајна нових производа врхунског квалитета.

Пријаве трају до 1. априла, а циљ програма је разноврснија понуда, привлачење потрошача и повећање продаје и извоза.

Шеснаест произвођача хране добиће директну техничку подршку акцелератора кроз унапређење технологије и дизајна производа, приступ финансијама и маркетинг, како би развили боље дизајниране иновативне производе.

Александар Павловић, директор УСАИД-овог пројекта за конкурентну привреду каже да су основни циљеви четворогодишњег пројекта подизање конкурентности српске индустрије прераде воћа и поврћа, првенствено на интернационалном тржишту, а затим и на домаћем тржишту.

„То се углавном осликава у подизању вредности производа који се пласирају на тржишта“, каже Павловић.

Више од 80 одсто извоза хране из Србије остваре мала и средња предузећа, па се највише рачуна на њих. Предузетнички центри и партнерске компаније помоћи ће им да се боље снађу у послу.

„Сматрамо да учесницима можемо да помогнемо око развијања рецептура, око модификације сировина, око продужења рока трајања производа и свих осталих сегмената који се тичу прехрамбене технологије и производа у индустрији сладоледа, кондиторској индустрији и индустрији пекарства“, каже Марија Томић, маркетинг менаџер у „Десинг Тејст Центар“.

Иновативни пословни модели представљају конкурентску предност.

„У првој фази ћемо заједно са апликантима да препознамо који су њихови недостаци, али исто тако који су њихови изазови, потребе и предности на овом тржишту. Да заједно све то претворимо у један висококвалитетан премијум производ“, каже Кристијан Шујевић из „Нове искре“.

Детаљне информације о процедури и критеријумима пријављивања могу се наћи на адреси konkurentno.rs и веб сајтовима акцелератора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *