01.03.2018., Дневник

БЕОГРАД: НЛБ Банка Београд је, седму годину за редом, покренула конкурс за најбоље пројекте у области производње и прераде органске хране, а наградни фонд од 1,5 милиона динара биће равномерно распоређен на три победничка пројекта, тако да ће сваки од њих добити по 500.000 динара нето.

Конкурс траје од 1. марта до 20. маја, а право на учешће имају пољопривредни произвођачи који имају регистровано пољопривредно газдинство, сертификовани су или у процесу сертификације за органску производњу, саопштено је данас из НЛБ банке.

Учешће је омогућено и произвођачима који су у систему контроле кроз групни сертификат, односно који имају уговор са организатором производње који је власник сертификата.

НЛБ Органик је најважнији пројекат НЛБ Банке у домену друштвено одговорног пословања, којим истовремено дајемо допринос одрживом развоју, заштити животне средине и сегмента пољопривреде за који сматрамо да је будућност наше земље, рекао је Бранко Грегановић, председник Извршног одбора НЛБ.

Србија, како је истакао, обилује земљиштем које није контаминирано хемијским супстанцама, а с обзиром на уситњеност поседа, органска производња додатно добија на значају јер и на мањим површинама може да обезбеди егзистенцију за чланове домаћинства.

Улагање у овај вид производње је значајан и у смислу доприноса извозу, јер се процењује да више од 90 одсто органских производа заврши у извозу, додао је Грегановић, наводећи да је у 2016. Србија извезла органске производе у вредности од око 19 милиона евра, при чему 78,7 одсто у земље ЕУ, највише Италију, Немачку и Холандију, а 14,1 проценат на тржиште Сједињених Америчких Држава.

Према његовим речима, вредност органског тржишта у свету достигла је 2016. године скоро 90 милијарди америчких долара, уз истовремен раст површина под органском пољопривредом на 57,8 милиона хектара које обрађује око 2,7 милиона органских произвођача.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *