03.04.2018., Економски Онлajне

Привредна комора Србије обавестила је фирме, које извозе или се припремају за извоз робе и услуга на тржиште САД, да је обновљено важење Опште шеме преференцијала (Generalized System of Preferences), такозваног GSP система, који ступа на снагу 22. априла ове године и важиће до краја 2020. године.

Општа шема преференцијала је средство трговинске политике САД, које омогућава земљама корисницима преференцијала да, захваљујући царинским повластицама, подстичу унапређење извоза, индустријализације и привређивања.

Преференцијална трговина значи да Србија, поред 122 земље, може у САД да извози без царине или с минималном царином. Бесцарински извоз односи се на преко 4.900 производа, од којих је највећи број индустријских и пољопривредних.

Роба мора да задовољи и критеријум порекла најмање 35 одсто вредности робе мора да буде произведено у Србији, и да роба буде директно испоручена из Србије.

Пошто је претходни GSP програм истекао 31. децембра 2017. године, амерички партнери, који су платили важеће царине између 1. јануара и 22. априла 2018. године, а чији су производи на GSP листи, могу тражити повраћај разлике у плаћеној царини од Управе царине САД (US Customs Service and Border Protection).

„Економска сарадња Србије и САД је претежно базирана на инвестицијама америчких компанија у Србији, али је пракса показала да тржиште САД има интереса за веће и значајније набавке робе из Србије, под условом да српски извозници обезбеде стабилне веће количине производа, рокове испоруке, дизајн и стандард прилагођен захтевима америчког тржишта“, навела је у саопштењу Привредна комора Србије.

Оцењено је да би компаније из Србије у САД могле да извозе више воћа и поврћа и њихових прерађевина, затим производа кондиторске и дрвно прерађивачке индустрије, а да потенцијали за сарадњу постоје у ИТ сектору, фармацији, дрвној индустрији, рударству и енергетици.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *