14.08.2018., РТС

Кукуруз је ове године у Србији засејан на 900.000 хектара, и очекују се добри приноси. Процењује се да ће производња достићи 8.000.000 тона, док су наше годишње потребе 5.000.000 тона кукуруза.

Њиве 65-годишњег Зрењанинца Јовице Катића делом су под кукурузом и ове године очекује добар род ове културе.

Довољан број сунчаних дана и релативно високе количине падавина утицале су да кукуруз попут других пролећних култура дочекује предстојећу бербу у одличној кондицији.

Јовица Катић каже да ће кукуруз бити „јако добар“, а род изванредан.

Јожеф Балинт, пољопривредник из Михајлова, нада се одличном роду.

„Али видећемо, док још није кући, није у силосима зрно, не можемо рећи да је то готово. Показује да ће бити добар род“, додаје Јожеф.

Под кукурузом је у пет општина средњег Баната засејано укупно 82.000 хектара. Агроном Зорица Рајачић из пољопривредне стручне службе Зрењанин задужена је за ратарску производњу и редовно обилази усеве.

„Усеви су генерално пролазили много брже фазе развоја, тако да је и фаза цветања и оплодње протекла још крајем јуна, почетком јула месеца при оптималним условима. Оно што би сада било добро, у неком наредном периоду је да био би добар неки сушни период без падавина, како би усеви сазревали и почело отпуштање влаге из зрна“, објашњава Рајачићеа.

Овога лета убрзан је био развој и сунцоктера чија је жетва почела десет до петнаест дана пре уобичајеног рока. Први приноси показују одличан квалитет зрна и род, баш као што се и код кукуруза очекује ванредно добар род од око 10 тона по хектару.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *