01.10.2018., Политика, Ј. Антељ / И. Албуновић

ЕК покушава да неравнотежу реши променом Директиве о непоштеној трговачкој пракси. – Вишеградска четворка упозорава да неће бити помака ако буду изузети велики добављачи хране и мултинационалне компаније.

Европски пољопривредници тврде да у просеку добијају 21 одсто од укупне вредности пољопривредног производа, 28 процената одлази прерађивачима, а чак 51 одсто остаје трговцима.

Због тога су Вишеградска четворка и најмлађе чланице Европске уније упозориле да ће, у случају да нови предлог директиве ЕК о непоштеним трговачким праксама не обухвати и велике добављаче, равнотежа у ланцу снабдевања храном бити нарушена. Пољска, Мађарска, Словачка и Чешка, удружила је снаге с Бугарском, Румунијом, Хрватском и Словенијом и успротивила се овом предлогу ЕК, наводећи да она „осигурава само делимичну заштиту пољопривредника, као и малих и средњих предузећа од купаца који су углавном велике компаније, преноси „Јутарњи лист”.

Они су саопштили да би приоритет европске директиве требало да буде заштита свих пољопривредних произвођача. Европска комисија је у априлу ове године представила предлог законске регулативе о непоштеним трговачким праксама у ланцу снабдевања храном због жалби пољопривредника да добијају само „мрвице” док највећа зарада у ланцу снабдевања остаје трговцима. Комисија је овим предлогом намеравала да отклони ову неравнотежу која тренутно иде у корист великих компанија, а на штету њихових партнера слабије преговарачке моћи. Међутим, проблем је настао када је постало јасно да директива коју је предложила ЕК комисија не обухвата мултинационалне компаније, што сектор сматра дискриминишућим.

Даље нарушавање равнотеже у корист богатих мултинационалних компанија довело би до повећања цена на штету купаца, без икаквог доказа да би део додатне зараде великих индустријских компанија стигао до пољопривредника – изјавио је Кристијан Версчурен, директор Удружења „Еврокомерц”
– Непоштено је непоштено, без обзира на величину компаније. Сви учесници у ланцу снабдевања храном требало би да буду заштићени од непоштених трговачких пракси. Удруживање купаца умањује снагу чак и највећих произвођача те значајно повећава куповну моћ трговаца на мало – изјавила је за „Еурактив” Мела Фрувен, директор Удружења „Фуд дринк Јуроп”, и додала да непоштене трговачке праксе у било ком сектору неминовно утичу на све субјекте.

Европска комисија, с друге стране, сматра да ће њихов предлог поновно успоставити равнотежу у систему снабдевања храном тако што ће заштитити и оснажити пољопривреднике који су до сада били најслабија карика у овом ланцу.

Предлог ЕК подржале су Немачка, Холандија, Данска, Велика Британија, Ирска, Финска, Шведска и Кипар, док су Белгија, Луксембург и Малта заузеле неутралан став. Како пишу медији у региону, европски трговци су негативно реаговали на притиске да директива обухвати и велике добављаче. Европски трговци на мало изјавили су да су забринути да би овакво решење донело нежељене последице јер је предлог комисије усмерен на пружање подршке пољопривредницима и малим произвођачима.

– Даље нарушавање равнотеже у корист богатих мултинационалних компанија довело би до повећања цена на штету купаца, без икаквог доказа да би део додатне зараде великих индустријских компанија стигао до пољопривредника – изјавио је Кристијан Версчурен, директор Удружења „Еврокомерц”.

Европски пољопривредници се, како се и очекивало, не слажу с трговцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *